Filteren

Sardinie

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Eeuwenlang werd 'la Sardegna' gedomineerd door verschillende volkeren, waarin de Spanjaarden een prominente rol speelden. Desondanks is Sardinië een gesloten, unieke gemeenschap in Italië gebleven. Naast wijn worden hier veel groenten verbouwd, met artisjok als specialiteit. Bovendien zijn het niet de vissen, maar de schapen die een belangrijke bron van inkomsten vormen. Sardinië heeft er talloze, verspreid over het hele eiland, die de bevolking voorzien van kaas, vlees, wol en huiden.
Ook op Sardinië is het besef ontstaan dat er meer eer valt te behalen met de productie van minder maar betere wijnen. Het drastisch rooien van hele wijngaarden is één van de gevolgen hiervan. Tegenwoordig beslaat het wijngaardgebied van Sardinië 43.000 hectare, vergeleken met ongeveer 63.000 hectare 15 jaar geleden. Een relatief groot deel van de geproduceerde wijn (in totaal ongeveer 800.000 hectoliter en daarmee de laagste van heel Italië) is DOC-geclassificeerd (20%).

Meer informatie over Sardinië

In 1996 kreeg de regio een DOCG voor de Vermentino di Gallura, een aangenaam droge en frisse lichtgele wijn met een licht bittere nasmaak uit het noordoostelijke deel van Sardinië. Zeer geschikt bij diverse gegrilde vissoorten en uiteraard bij de lokale pecorino kaas. In totaal telt de regio 19 DOC's en 15 IGT's, waarvan het overgrote deel witte wijn is. De overgrote meerderheid van de wijn wordt geproduceerd onder de DOC Campidano, in het zuidwesten van Sardinië. Alle hier geproduceerde wijnen dragen de naam van de hoofdstad, Cagliari, in de oorsprongsbenaming.

Er is een groot aantal DOC-classificaties toegekend aan wijnen van een bepaalde lokale druivensoort, waarvan Sardinië er veel heeft. De DOC's van de Monica, de Cannonau en de Nuragus zijn hiervan de bekendste. Deze druivensoort Vernaccia is de trots van Sardinië op de gelijknamige gouden of amberkleurige dessertwijn Vernaccia di Oristano. Een verfijnde sherry-achtige wijn die veel nuances laat zien in geur en smaak. Zeer geschikt als aperitief, als begeleider van diverse harde kazen (de 'pecorino sardo' heeft de voorkeur) of harde zoete koekjes.

Welke druiven worden gebruikt op Sardinië?

De Nuragus is een van de groeiende druivensoorten. Meestal schenkt hij een droge, frisse en sappige witte wijn die het goed doet als aperitief of als begeleider van diverse gegrilde vissoorten, maar ook bij gevulde tomaten en diverse harde kazen. De invloed van de Spanjaarden komt vooral tot uiting in het gebruik van oorspronkelijk Spaanse blauwe druivensoorten als de Monica, de Carignano en de Cannonau. Deze laatste zou een variant zijn van de Garnacha, een van de basisdruiven voor de Rioja. Rode wijnen van Cannonau en Monica kunnen zowel droog als zoet zijn; terwijl de Carignano alleen droge rode wijnen produceert. Een voorbeeld hiervan is de Carignano del Sulcis, die afkomstig is uit het zuidwestelijke deel van Sardinië, waar verschillende afzonderlijke wijnbedrijven de afgelopen jaren de markt hebben gelanceerd met zeer stijlvolle wijnen.

Natuurlijk biedt het eiland ook een aantal zeer goede wijnen uit de Malvasia en de Moscato. Van de Malvasia noemen we de Malvasia di Bosa of Malvasia di Cagliari, beide verkrijgbaar in zoete en droge varianten. Uit de Moscato komen de uitsluitend zoete Moscato di Sorso Sennori en Moscato di Cagliari. Zowel Malvasia- als Moscato-wijnen passen goed bij een verscheidenheid aan noten- en fruittaarten en harde koekjes.