Filteren

Chablis

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Chablis, het meest noordelijke deel van de Bourgogne, staat bekend om zijn karaktervolle, zuivere wijnen. Het ligt eigenlijk dichter bij de wijngaarden van de Champagne. Hier is maar één druif die ertoe doet en dat is chardonnay. Ze ontlenen hun karakter aan een kalkhoudende ondergrond –kalksteen van oesterfossielen uit de Jura-tijd– en het gebruik van de tegenwoordig wereldwijd immens populaire Chardonnay-druiven.

De Chardonnay moet in deze noordelijke contreien opboksen tegen de elementen. De kou eist vaak in het voorjaar al zijn tol. Vele oogsten zijn flink gedecimeerd door ernstige nachtvorst. De boeren hebben allerlei maatregelen genomen, van kacheltjes in de wijngaarden tot windmolens, om de koude lucht te verplaatsen, maar als het echt gaat vriezen op het moment dat de knoppen al zijn uitgelopen, helpt het allemaal niets.

De lange zomerse rijping van de druiven door het relatief koele klimaat geeft de wijnen een intens en krachtig aroma, met in de geur tonen van witte bloesems en van citrusfruit. De smaak is levendig en fris –de Fransen zelf spreken van ‘nerveus’, met aan het einde een opwekkend bitter. Het is een bekende stelling dat druiven de mooiste wijnen opleveren als ze worden verbouwd op een plaats waar dat nog maar nét mogelijk is. Chablis, met zijn marginale klimaat, levert met zijn wijnen het overtuigende bewijs voor de waarheid van deze stelling. 

Wijnen van Chablis worden als volgt ingedeeld:

- Grand Cru, het neusje van de zalm. Deze komen van wijngaarden ten noorden van de stad Chablis, op een steile helling op het zuiden. Op de Route de Tonnere is het vanaf het kruispunt met de D91 tot aan het kruispunt met de Rue Blanchot ongeveer een mijl (minder dan twee kilometer). Hier, variërend in hoogte van 135 tot 220 meter, vindt u de beste wijngaarden van Chablis: Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenquilles, Valmur, Les Clos en Blanchot.

- Premier Cru, uitstekende wijnen van wijngaarden die op gunstig gelegen hellingen zijn verbouwd, verspreid over het hele gebied. Vau Ligneau, Vau de Vey en Côte de Léchet zijn smalle stroken land op steile hellingen op het oosten ten westen van het dorp Milly; Vosgros is een kommavormige, op het westen gerichte wijngaard op het noordelijke deel van een heuvel genaamd Paradis, op een hoogte van 590 tot 689 voet (180 tot 210 meter).

- Chablis, de benaming die wordt gegeven aan goede maar niet geweldige wijnen die nog steeds profiteren van het terroir van Chablis. De betrokken wijngaarden zijn vaak minder steil of niet zo goed georiënteerd in vergelijking met de wijngaarden die beter gewaardeerde wijnen produceren.

- Petit Chablis, wijnen die de naam Chablis verdienen, maar achterblijven bij anderen uit de regio omdat ze zijn gemaakt van druiven die zijn geteeld op minder dan ideale grond of op hellingen op het noorden. (Het woord "petit", wat "klein" betekent, is een soort kwaliteitsaanduiding, alsof "Petit Chablis" het kleine broertje is van grotere Chablis-wijnen.)

Régnard