Valpolicella Classico (Superiore)

Quintarelli
per pagina

Valpolicella een verborgen juweeltje net ten oosten van het Gardameer, Verona en wordt ook wel genoemd de 'parel van Verona' We denken dat de naam van Valpolicella ongelooflijk passend is. Volgens de Oxford Companion to Wine komt het uit een mengsel van Latijn en Grieks, wat zich vertaalt als 'de vallei van vele kelders'.

Het staat ook bekend als de 'parel van Verona', met wijnproductie verborgen in de uitlopers van de regio, net ten noorden van de rivier de Adige, en is een lichtend voorbeeld van alles wat het land te bieden heeft. Valpolicellians verwerken druiven sinds de dagen van het oude Griekenland en de rode wijn lijkt alleen maar beter te worden met de jaren. Het is relatief koel, continentaal en perfect voor het verbouwen van druiven. Het klimaat van Valpolicella is cruciaal voor het succes van zijn wijn. De Alpen in het noorden en de glooiende valleien in het zuiden beschermen de regio tegen de intensiteit van de mediterrane zomer. De heersende winden creëren in de hele regio microklimaten. Hoewel het geen vaste regel is, zijn wijnen die op hoger gelegen terrein worden geproduceerd over het algemeen evenwichtiger en rijker aan alcohol dan wijnen uit de vallei, die minder onderscheidend zijn.  De Grandcru-regio van de Valpolicella is de Vajol. Dit kleine gebied in het midden van de regio heeft de ideal ligging, waterhuishouding en de high end wijnbedrijven zoals Rubinelli, Garbole, Dal Forno zijn hier allemaal gevestigd.

De Valpolicella streek in de regio Veneto herbergt grote wijnen uit deze regio, zoals de Amarone en Ripasso. Maar ook onder de Valpolicella Classico, Recioto en de Valpolicella wijn bevinden zich heerlijke wijnen en vaak een fractie in prijs van de grote broers en ook vaak wat toegankelijker, frisser en minder zwaar.