Filteren

Tejo

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De Portugese wijnregio Tejo werd tot 2009 ook wel Ribatejo genoemd en ontleent zijn naam aan de bekende rivier de Taag (Tejo). Het gebied, gelegen ten noordoosten van Lissabon, in het hart van Portugal, is mede vanwege de ligging aan de rivier zeer vruchtbaar. Het gebied is vooral bekend door de wijngaarden, olijfbomen, bossen, de beroemde Lusitano paarden en het stierenvechten. Het gebied is mooi en authentiek met een afwisselend landschap en prachtige historische stadjes zoals Tomar, Constancia en Santarém en Golega. De beste wijn wordt er verbouwd op de het vlakke land (charneca) van de Taag-delta. Vroeger werden in deze regio voornamelijk grote hoeveelheden wijn geproduceerd maar gelukkig zijn er momenteel erg ambitieuze wijnmakers te vinden die uitstekende wijnen maken.

De Tejo kreeg in het jaar 2000 de DOC-status waarvoor sommige gebieden werden ingedeeld terwijl de wijnen uit gehele regio de aanduiding Tejo VR (Vinho Regional) mogen gebruiken. VR is net zoiets als de Franse Vin de Pays en de DOC is vergelijkbaar met de AOC in Frankrijk. 

Tejo is een van de oudste wijnstreken in Portugal en ligt dichtbij Lissabon. Tejo heeft een rijk erfgoed aan historische schatten, van Romeinse ruïnes en kastelen tot laatgotische kloosters en middeleeuwse dorpjes op de heuvels. Bij de Portugezen staat Tejo bekend als het land van wijngaarden, olijfboomgaarden, kurkbossen en de beroemde Lusitano-paarden. De rivier de Tejo is overal in het landschap van deze wijnstreek aanwezig. Zij vormde deze fantastische vallei, definieert het klimaat en de bodem en is al eeuwenlang van groot belang voor de economie. De omliggende vlaktes en rivieroevers zijn ideaal om de inheemse en internationale druiven van Portugal te cultiveren, waardoor de producenten unieke wijnen kunnen maken. De regio heeft een gematigd klimaat met gemiddelde temperaturen en tijdens de zomer warme dagen en koude nachten. Het resultaat: koele wijnen met veel frisheid en aroma’s.

Veel voorkomende inheemse rode druivenrassen in dit gebied zijn o.a. de Touriga Nacional (de bekendste variëteit van Portugal), Alfrocheiro, Aragonez, Baga, Castelão en Trincadeira. Witte rassen in dit gebied zijn Arinto, Fernão Pires en Rabo de Ovelha. 
 
 
Quinta da Falorca