Filteren

Priorat

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Priorat, officieel erkend als de gekwalificeerde oorsprongsbenaming (DOQ) Priorat, is een van de meest prestigieuze wijnregio's van Spanje, gelegen in de provincie Tarragona, Catalonië. Bekend om zijn productie van hoogwaardige wijnen van wereldklasse, met name rode wijnen, worden Priorat-wijnen algemeen beschouwd als een van de beste van het land.

Meer informatie over Priorat

Het unieke karakter van Priorat-wijnen wordt gevormd door het buitengewone terroir. De wijngaarden in de regio zijn zorgvuldig aangeplant op steile terrassen van ‘Llicorella’-grond, een opmerkelijke samensmelting van leisteen en kwartsiet met een duidelijke donkere, bijna zwarte tint. Deze rotsachtige bodems dwingen de wijnstokken om diep in de aarde te graven voor voedingsstoffen en water, wat resulteert in lage opbrengsten maar druiven met een ongeëvenaarde concentratie. Het huwelijk van deze speciale bodem, het mediterrane klimaat en oude wijnstokken draagt bij aan de diepgaande smaken en minerale essentie van de wijnen, kenmerken van Priorat-wijnen.

Welke druiven worden in Priorat gebruikt?

In Priorat zijn de belangrijkste druivensoorten die bij de wijnbereiding worden gebruikt inheemse en internationale variëteiten, die elk bijdragen aan het unieke karakter van de wijnen uit de regio. Dit zijn de belangrijkste druivensoorten die in Priorat worden gebruikt:

Garnacha (Grenache): Garnacha is de meest aangeplante druivensoort in Priorat. Hij gedijt goed in het warme klimaat en de rotsachtige bodems van de regio en voegt rijke, fruitige smaken toe aan de wijnen. Garnacha-wijnstokken in Priorat zijn vaak oud, wat bijdraagt aan de concentratie en complexiteit van de wijnen.

Carinyena (Carignan/Cariñena): Carinyena is een andere traditionele druivensoort in Priorat. Het voegt structuur, diepte en complexiteit toe aan de wijnen. Vooral Carinyena van oude druiven wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn geconcentreerde smaken.

Syrah: Syrah, een internationale druivensoort, wordt geteeld in Priorat en vaak gemengd met Garnacha en Carinyena. Syrah voegt smaken van donker fruit, kruiden en een fluweelzachte textuur toe aan de wijnen.

Cabernet Sauvignon: Cabernet Sauvignon, een andere internationale variëteit, wordt in sommige Priorat-melanges gebruikt. Het draagt bij aan de structuur, de tannines en het rijpingspotentieel van de wijn. Wanneer oordeelkundig gemengd, kan Cabernet Sauvignon de complexiteit van Priorat-wijnen versterken.

Merlot: Merlot wordt af en toe in Priorat aangeplant en in blends gebruikt. Het voegt zachtheid, zachtheid en rijpe fruitkenmerken toe aan de wijnen.

Garnacha Blanca (witte grenache): Terwijl rode variëteiten Priorat domineren, is Garnacha Blanca een belangrijke witte druivensoort in de regio. Het wordt gebruikt om witte wijnen te produceren, waarbij bloemige en citrusachtige tonen aan de melanges worden toegevoegd.

Macabeo (Viura): Macabeo is een andere witte druivensoort die wordt gebruikt in de witte wijnen van Priorat. Het draagt bij aan frisheid, zuurgraad en delicate fruitaroma's.

Terwijl Garnacha en Carinyena de hoeksteendruivensoorten van Priorat zijn, heeft de invloed van internationale druivensoorten als Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot de complexiteit van de wijnen uit de regio vergroot. Priorat-wijnmakers mengen deze variëteiten zorgvuldig, vaak met behulp van oude wijnstokken, om wijnen te creëren die het unieke terroir van de regio laten zien en een breed scala aan smaken en stijlen bieden.

Een beetje informatie over de wijnen

De resulterende Priorat-wijnen staan bekend om hun gedurfde, volle karakter, diepe tinten en intense aroma's. Deze wijnen zijn beladen met smaken van donker fruit zoals bramen en pruimen, maar vertonen ook hints van kruiden en mineralen, kenmerkend voor het unieke terroir van de regio. De rode Priorat-wijnen hebben een bijzonder hoog alcoholgehalte en beschikken over een buitengewoon verouderingspotentieel, dat zich gedurende meerdere jaren op fles evolueert en verbetert.

Terwijl rode wijnen het toneel domineren, produceert Priorat ook beperkte hoeveelheden voortreffelijke witte wijnen. Deze witte wijnen zijn voornamelijk gemaakt van druiven als Garnacha Blanca en Macabeo en bieden een aparte uitdrukking van het terroir van de regio, en laten een ander facet van de wijnbereidingsexpertise van Priorat zien.

In het hart van Priorat hebben visionaire wijnmakers en landgoederen, waaronder beroemdheden als Álvaro Palacios, René Barbier, Clos Mogador, Clos Erasmus en Mas Doix, een cruciale rol gespeeld bij het verhogen van de wereldwijde reputatie van Priorat. Hun toewijding aan traditionele wijnbereidingstechnieken, gecombineerd met een niet aflatende toewijding aan kwaliteit, heeft Priorat stevig gevestigd als een maatstaf voor uitzonderlijke wijnen, niet alleen in Spanje maar ook op het wereldtoneel. Zowel verzamelaars als liefhebbers zijn gretig op zoek naar Priorat-wijnen, waardoor de regio een essentiële bedevaartsoord is voor iedereen die gepassioneerd is door de kunst van het wijnmaken.

Hoe zit het met de subregio's?

Priorat staat bekend om zijn diverse subregio's, die elk unieke kenmerken bijdragen aan de wijnen die in het gebied worden geproduceerd. Deze subregio's laten het scala aan terroirs en microklimaten zien dat aanwezig is in Priorat, waardoor de wijnen complexer en gevarieerder worden. Hier zijn enkele belangrijke subregio's binnen Priorat:

Gratallops: Gratallops wordt vaak beschouwd als het hart van Priorat. Het is een van de belangrijkste dorpen in de regio en herbergt enkele gerenommeerde wijnmakers. Wijnen uit dit gebied staan bekend om hun elegantie en balans, en vertonen de klassieke Priorat-kenmerken van smaken van donker fruit, mineraliteit en kruiden.

Porrera: Porrera is een ander belangrijk dorp in Priorat, bekend om zijn oude Garnacha-wijngaarden (Grenache). Wijnen uit Porrera vertonen vaak intense fruitsmaken, een krachtige structuur en een kenmerkende mineraliteit. De wijngaarden hier profiteren van de unieke ‘Llicorella’-bodem, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijnen.

La Morera de Montsant: Gelegen in het Montsant-gebergte, ervaart deze subregio iets koelere temperaturen, waardoor een langer groeiseizoen mogelijk is. Wijnen uit La Morera de Montsant hebben doorgaans een goede zuurgraad, goed gedefinieerde fruitsmaken en een levendig karakter.

Bellmunt del Priorat: Bellmunt staat bekend om zijn wijngaarden op grote hoogte, die tot 800 meter boven de zeespiegel kunnen reiken. Het koelere klimaat in deze subregio resulteert in wijnen met een heldere zuurgraad, bloemige aroma's en een elegantere structuur.

Torroja del Priorat: Torroja staat bekend om zijn oude wijngaarden Garnacha en Carinyena. Wijnen uit dit gebied vertonen vaak een intense fruitconcentratie, stevige tannines en een robuust karakter. Het terroir in Torroja draagt bij aan de diepte en complexiteit van de wijnen.

Scala Dei: Het historische dorp Scala Dei is de thuisbasis van de oudste wijnmakerij van de regio, gesticht door kartuizermonniken in de 12e eeuw. Wijnen uit dit gebied staan bekend om hun traditie en authenticiteit. Scala Dei-wijnen vertonen vaak een harmonieus evenwicht tussen fruitigheid, mineraliteit en kruiden.

Elke subregio in Priorat heeft zijn unieke combinatie van bodemtypes, hoogten en microklimaten, die van invloed zijn op de verbouwde druivensoorten en de daaruit voortvloeiende wijnstijlen. Wijnmakers in Priorat selecteren zorgvuldig specifieke wijngaarden binnen deze subregio's om wijnen te creëren die het specifieke terroir van elk gebied weerspiegelen, wat bijdraagt aan de reputatie van de regio voor het produceren van uitzonderlijke en diverse wijnen.

Portal del Priorat