Sangiovese
Sangiovese is het overheersende blauwe druivenras in Toscane. Sangiovese is een echte kameleondruif, die je in verschillende gedaantes kan tegenkomen. Je vindt er zowel droge als zoete stille wijn van, maar dit druivenras levert ook binnen de droge wijnen verschillende smaakstijlen, afhankelijk van de streek en appellatie waarin de druif gekweekt wordt, en van de vinificatiemethode.
Sangiovese is het overheersende blauwe druivenras in Toscane. Sangiovese is een echte kameleondruif, die je in verschillende gedaantes kan tegenkomen. Je vindt er zowel droge als zoete stille wijn van, maar dit druivenras levert ook binnen de droge wijnen verschillende smaakstijlen, afhankelijk van de streek en appellatie waarin de druif gekweekt wordt, en van de vinificatiemethode.
Hoe smaakt de Sangiovese?
Sangiovese wijnen passen zich erg aan in het klimaat, maar in iedere wijn zitten altijd een aantal herkenbare kenmerken. Sangiovese heeft namelijk altijd een levendige zuurgraad, een enorm volle smaak van zure kersen en vaak wat mediterrane kruiden van oregano, tijm, maar soms ook eucalyptus. Naast de zuren zitten er ook behoorlijk wat tannines in sangiovese, waardoor je er goed bij kunt eten en de wijn ook goed kan ouderen. Zowel de zuren als de tannines zijn namelijk goede conserveer stofjes in de wijn. Sangiovese schreeuwt een en al Italië: je ruikt herkenbare aroma’s van kersen, vijgen en cranberry’s maar soms zelfs tomaat, aardse tonen en bij houtrijping dus ook hints van koffie, leer en kruiden.
Sangiovese is het overheersende blauwe druivenras in Toscane. Sangiovese is een echte kameleondruif, die je in verschillende gedaantes kan tegenkomen. Je vindt er zowel droge als zoete stille wijn van, maar dit druivenras levert ook binnen de droge wijnen verschillende smaakstijlen, afhankelijk van de streek en appellatie waarin de druif gekweekt wordt, en van de vinificatiemethode.
Hoe smaakt de Sangiovese?
Sangiovese wijnen passen zich erg aan in het klimaat, maar in iedere wijn zitten altijd een aantal herkenbare kenmerken. Sangiovese heeft namelijk altijd een levendige zuurgraad, een enorm volle smaak van zure kersen en vaak wat mediterrane kruiden van oregano, tijm, maar soms ook eucalyptus. Naast de zuren zitten er ook behoorlijk wat tannines in sangiovese, waardoor je er goed bij kunt eten en de wijn ook goed kan ouderen. Zowel de zuren als de tannines zijn namelijk goede conserveer stofjes in de wijn. Sangiovese schreeuwt een en al Italië: je ruikt herkenbare aroma’s van kersen, vijgen en cranberry’s maar soms zelfs tomaat, aardse tonen en bij houtrijping dus ook hints van koffie, leer en kruiden.