Viognier

2021 Génération Chardonnay Powered by Nature
Special Price 7,50 6,20 van 7,95
2022 Génération Chardonnay Powered by Nature
7,95 6,57
per pagina

Viognier is een witte druivensoort die vooral in de Franse Rhônevallei wordt aangeplant. Op de steile en beroemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif. Wijn die van de Viognier wordt gemaakt is gekenmerkt door zijn boeket van zacht fruit en bloemen, laag zuurgehalte, kracht en hij is vrijwel altijd droog. Lange tijd heeft men gedacht dat de viognier uit Dalmatië naar Condrieu is gebracht door de Romeinse keizer Probus. Wetenschappelijk onderzoek heeft onlangs aangetoond dat de oorsprong van viognier ter plaatse dient gezocht te worden.

Viognier is een veelzijdige druif waarvan verschilllende wijnstijlen gemaakt kunnen worden. Het kan worden gefermenteerd en gerijpt in roestvrij staal voor een frisse en verfrissende stijl, of gerijpt in eikenhouten vaten om meer complexiteit en romigheid te ontwikkelen. Het past goed bij veel voedingsmiddelen vanwege de aromatische intensiteit en evenwichtige zuurgraad. Het past bij gerechten met rijke en romige sauzen, maar ook op zeevruchten, gevogelte en pittige gerechten zoals Thais of Indiaas.

Viognier, bijna uitsluitend aangeplantin Condrieu, Stond op het punt te verdwijnen maar er kwam ergelukkig een kentering in de jaren ’80. Vanaf de tweede helft van de jaren ’80 groeide de appreciatie voor deze druif, en kreeg zij meer en meer succes en kon haar opmars binnen Condrieu en de randgebieden beginnen. Voor Condrieu is de gemiddelde productie vastgelegd op 37 hl/ha. Hoger zorgt voor een snelle vermindering van de kwaliteit. Viognier is een zeer aromatische druif maarje moet ze als wijnbouwer zeer goed kunnen beheersen. Een goede Condrieu dien je rijp genoeg te plukken om het typische aroma van abrikoos en exotisch fruit te bekomen. Pluk je echter te rijp dan verlies je aan viooltjes en aan mineraliteit (door de granietbodem). Hoge kwaliteit vereist het juiste samenspel tussen goede rijpheid en toch nog een goede frisheid. Dan pas toont de viognier uit Condrieu zijn schitterende aroma’s.