Filteren
Pierrick Harang

Languedoc-Rousillon

De Languedoc omvat de departementen Aude, Gard en Hérault. Ook weleens aangeduid met De Midi. De Languedoc werd in de 19e eeuw, na de aanleg van spoorwegen, de wijnschuur van Frankrijk met een hoge productie tegen een lage prijs. In de 20e eeuw was men verplicht door de concurrentie van andere landen meer op kwaliteit te letten. Wijngaarden op de vruchtbare vlakte werden gerooid en nieuwe werden aangelegd op de hellingen. De wijn uit Fitou was in 1948 de eerste met een Appellation d'origine contrôlée - afgekort AOC - in de tachtiger jaren volgden Faugères, St-Chinian, Minervois, Corbières en Coteaux du Languedoc.
Coteaux de Languedoc is met 50.000 ha en 121 gemeenten het grootste wijndistrict. Een aantal gemeenten mogen hun naam aan de appellation toevoegen. Voor Picpoul de Pinet, een witte wijn die uitstekend bij schaaldieren en vis gedronken kan worden, wordt alleen Picpoul blanc gebruikt en ook de Clairette du Languedoc wordt van één druivensoort gemaakt.
Corbières is 15.000 ha groot en het district Fitou ligt hier middenin. Ten noorden hiervan ligt de Minervois (5000 ha) en oostelijk hiervan de kleinere gebieden St-Chinian en Faugères.
De Blanquette en de Crémant de Limoux zijn mousserende wijnen. Natuurlijk zoete wijnen zijn de Vin Doux Naturel (VDN): AOC Muscat de Frontignan (800 ha) en de kleinere Lunel, Mireval en Saint-Jean de Minervois.