Gruner Veltliner
De grüner veltliner is een wit druivenras dat veel in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije, alwaar de benaming Zöldveltelini is. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de grüner veltliner druif een kruising is tussen de traminer en St. Georgener.
De grüner veltliner is een wit druivenras dat veel in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije, alwaar de benaming Zöldveltelini is. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de grüner veltliner druif een kruising is tussen de traminer en St. Georgener.
Zoals gezegd komt de grüner veltliner druif veel voor in Oostenrijk. Zo'n 30% van alle wijngaarden in Oostenrijk zijn beplant met de grüner veltliner druif. De druif wordt gekenmerkt door een late rijping. Druiven die laat rijpen hebben een warme herfst nodig om zich volledig te ontwikkelen. Een nadeel van een lang groeiseizoen is dat druiven dan hun broodnodige zuren verliezen. Echter bij grüner veltliner gebeurt dit niet en dat is toch wel uniek te noemen. Een goede grüner veltliner oogst heeft rijpe, suikerrijke druiven met flinke, zachte zuren.
Hoe smaakt een Grüner Veltliner?
De meeste Grüner Veltliner wijnen zijn droog en fris met de sappige aroma's van wit fruit als appel en peer tot het weelderige van exotische vruchten als ananas en nectarine. Kenmerkend is het prikkelende kruidige toontje van versgemalen peper. Verder zijn er opvallende de frisse, zachte zuren die de wijn pit en spanning geven.
De grüner veltliner is een wit druivenras dat veel in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije, alwaar de benaming Zöldveltelini is. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat de grüner veltliner druif een kruising is tussen de traminer en St. Georgener.
Zoals gezegd komt de grüner veltliner druif veel voor in Oostenrijk. Zo'n 30% van alle wijngaarden in Oostenrijk zijn beplant met de grüner veltliner druif. De druif wordt gekenmerkt door een late rijping. Druiven die laat rijpen hebben een warme herfst nodig om zich volledig te ontwikkelen. Een nadeel van een lang groeiseizoen is dat druiven dan hun broodnodige zuren verliezen. Echter bij grüner veltliner gebeurt dit niet en dat is toch wel uniek te noemen. Een goede grüner veltliner oogst heeft rijpe, suikerrijke druiven met flinke, zachte zuren.
Hoe smaakt een Grüner Veltliner?
De meeste Grüner Veltliner wijnen zijn droog en fris met de sappige aroma's van wit fruit als appel en peer tot het weelderige van exotische vruchten als ananas en nectarine. Kenmerkend is het prikkelende kruidige toontje van versgemalen peper. Verder zijn er opvallende de frisse, zachte zuren die de wijn pit en spanning geven.