Filteren

Puglia

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Puglia is de langgerekte regio die de hak van de Italiaanse laars vormt. Puglia is, samen met de Veneto en Sicilië, Italië’s grootste producent van wijn. Er komen prachtige wijnen uit Puglia door, onder andere, de gunstige ligging van deze regio.

Puglia wijnen

In het verleden kwamen er uit Puglia met name veel blends; wijnen die zijn samengesteld uit een veelheid van druivenrassen. Deze wijnen werden vaak in andere delen van Italië, maar ook in het buitenland, gebruikt om de eigen wijnen mee te versterken.

Zoals overal elders in Italië legt men zich ook in Puglia de laatste jaren steeds meer toe op de productie van kwaliteitswijn. Kwantiteit komt niet langer op de eerste plaats. Het gegeven van Puglia als 'de wijnkelder van Italië' is dan ook achterhaald.

Puglia heeft een gunstige ligging voor het produceren van wijn. Er is overwegend heuvelachtige landschap en een goede bodemkwaliteiten. De bodem in Puglia varieert van kalk- en kleihoudend een zanderige bodem. Door deze factoren, komen er uitstekende wijnen uit Puglia!

De regio telt dan maar liefst 25 DOC-zones, die niettemin nog steeds maar 4% van het totale wijnaanbod uitmaken, en 6 IGT's op een totaal van 107.000 hectare wijngaard.

Met de stijgende vraag vanuit het buitenland naar cépage-wijnen (wijnen van één bepaald druivenras) is een begin gemaakt met de herwaardering van de eigen inheemse druivenrassen. De Primitivo is hiervan de bekendste. De Primitivo druif wordt gezien als de 'voorvader' van de Californische Zinfandel en geeft volle, droge, donkerrode wijnen, die beslist met hun Amerikaanse tegenhangers kunnen wedijveren.

Het bekendst is de Primitivo onder de DOC Primitivo di Manduria, die gemaakt wordt in de provincie van Taranto en die over het algemeen vol en fluweelachtig is en goed past bij diverse pastagerechten en pecorino-kaas. De wijn is er ook in een zoete versie.

De provincie van Salento, in het zuidelijkste deel van de regio, staat bekend om zijn goede rode wijnen op basis van de Negroamaro en de Malvasia Nera. We noemen de Copertino, een robijnrode wijn die Riserva mag heten na twee jaar houtrijping. Een volle sappige wijn met een bittertje in de afdronk die goed smaakt bij lamsvlees en diverse harde kazen.

De rode Salice Salentino heeft in de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt, met name in het buitenland. De wijn wordt gewaardeerd om zijn volle, droge en zachte smaak en is uitstekend te combineren met tal van vlees- en pastagerechten. Maar ook de Salice Salentino rosato mag er wezen. Een heerlijke, zachte, fruitige en frisse rosé.

Onder de DOC Leverano vallen zowel witte wijnen van de Malvasia bianca en Bombino bianco, als rode en rosé-wijnen van de Negroamaro, aangevuld met Malvasia nera, Sangiovese en/of Montepulciano.

De droge witte wijnen zijn goede begeleiders van diverse visgerechten en schaal- en schelpdieren. Een andere bekende DOC, uit de provincie van Bari, is die van de Locorotondo. Gemaakt in een karakteristiek gebied dat gedomineerd wordt door de zogeheten 'trulli', spierwitte kegelvormige huizen. Onder deze DOC vallen uitsluitend witte wijnen op basis van de Verdeca en Bianco d'Alessano. De kleur is bleekgeel met groene reflecties en de wijn droog en delicaat van smaak.

De rode wijnen die in het noorden van Apulië worden gemaakt zijn doorgaans afkomstig van de Uva di Troia en/of Bombino nero, eventueel aangevuld met Aglianico, Montepulciano en/of Sangiovese. De witte wijnen worden gedomineerd door de Verdeca, hoewel Bianco d'Alessano, Malvasia, Trebbiano en Bombino bianco ook gebruikt worden.

De bekendste DOC in het Noorden is die van Castel del Monte waaronder goed gestructureerde rode wijnen van de Aglianico en/of Uva di Troia vallen en die eveneens sappige en fruitige rosé's voortbrengt.

Paul Mas