Filteren

Jumilla (Appellatie)

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Tussen de Denominaciones Yecla en Bullas in Murcia in oost Spanje ligt Jumilla, naar de gelijknamige hoofdstad van de regio. In dit dorre en licht heuvelige wijngebied ten westen van Alicante liggen de wijngaarden tussen de 400 en 800 meter boven de zeespiegel op een onderlaag van kalksteen bedekt met zand. Er heerst een verzengend warm klimaat waar alleen zeewind soms voor verkoeling zorgt.

Geschiedenis

Door het warme klimaat van Jumilla werd het gebied in de 19e eeuw een lange tijd gespaard van phylloxera (druifluis). Helaas werd het gebied in 1989 alsnog getroffen door deze plaag wat voor vernietiging van 60% van. de wijngaaerden zorgde. Er werd veel geïnvesteerd om het herplanten zo efficiënt mogelijk te laten verlopen met hierbij de beste variëteiten voor dit gebied. De opbrengsten waren er laag en veel wijn die hier geproduceerd was zo zwaar dat hij gebruikt werd om de lichtere wijnen uit Alicante en Valencia aan te sterken en te kleuren. Onder aanvoering van een aantal grote wijnconcerns en met financiële injecties van de Europese Commissie werd de hele wijnregio opnieuw ingericht en begon men zich toe te leggen op de productie van modernere en commercieel interessante wijnen.

Druiven

Jumilla staat bekend om zijn inheemse druivensoorten en de productie van karaktervolle wijnen. De belangrijkste druif van dit gebied is de Monastrell, deze druif kan erg goed omgaan met de droogte en hitte van het gebied. Monastrell-druiven produceren rode wijnen met diepe kleuren, rijke smaken van donker fruit, kruiden en aardse tonen, en stevige tannines. Ook komt de Tempranillo erg veel voor, deze druif kan veel verschillende stijlen wijn produceren, van lichte en fruitige tot rijke en complexe rode wijnen. De witte wijnen uit Jumilla komen voornamelijk van de Verdejo druif. Hoewel witte wijnproductie in Jumilla minder gebruikelijk is dan rode wijn, zijn er enkele uitstekende witte wijnen te vinden.

 

Paul Mas