Filteren

Dolcetto

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Dolcetto druif

De Dolcetto druif staat bekend om haar zachte smaak, medium tannine en niet te hoge zuren.

Aroma‘s in Dolcetto druiven

Inkt, kersen en pruim

Dolcetto

De Dolcetto druif is een gewaardeerde druif in het wijngebied van Piëmonte. De druif komt oorspronkelijk uit Acqui en Ovada, vanuit deze twee plaatsen heeft zij zich verspreid over heel Piëmonte. De Dolcetto is eigenlijk nergens anders te vinden dan in Piëmonte, de druif komt sporadisch voor in Ligurië.

In 1799 is door Graaf Nuvolone het eerste bewijs van haar bestaan op papier gedrukt. De Dolcetto heette toen anders, zij stond bekend onder de naam Dosset, Uva d’Acqui of Uva d’Ovada.

De Dolcetto is een druif die eenvoudig is om te verbouwen en de opbrengst is ook vaak goed, mede doordat zij vroeg rijp is. Hierdoor is ze minder vatbaar voor schimmels en kan ze ook groeien op plekken waar de laat rijpende Nebbiolo het niet goed doet.

De meeste van u zullen wel weten dat 'dolce' in het Italiaans zacht of zoet betekent. Wat hier gek aan is, is dat de druif eigenlijk helemaal niet zo’n hoog suikergehalte heeft en de wijn ook absoluut niet zoet is. Haar naam heeft zij te danken aan de mooie balans tussen de suiker, de zuren en de polyphenolen.

Een Dolcetto druif heeft in de meeste gevallen een diep purperrode kleur en een zachte tanninestructuur, op haar best smaakt ze volfruitig, niet te zuur met fluwelen tannine.

Paul Mas