Filteren

Carignan

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Deze druif geeft de rioja-mix zijn kleur en body. In de meeste traditioneel gemaakte riojas wordt hij als tegengewicht voor de licht garnacha gebruikt. Deze druif geeft de rioja-mix zijn kleur en body. In de meeste traditioneel gemaakte riojas wordt hij als tegengewicht voor de licht garnacha gebruikt.

Kenmerken

Een soort die robuuste, evenwichtige wijnen met veel zuur oplevert. De druiven hebben een dikke schil en leveren tanninerijke en alcoholrijke wijnen met een intense kleur. 
De druif kan hoge opbrengsten leveren (tot wel 170 hectoliter per hectare) en staat bekend als een producent van massawijnen. Bij rendementen van meer dan 70 hectoliter per hectare ontstaan povere wijnen. Door te mengen met grenache of syrah kan een goede wijn ontstaan. De druif houdt van warmte en een droge en lichte bodem. Hij is weinig schimmelresistent.

Soort

Blauw

Herkomst

Spanje

Gebruik

Cariñena wordt vooral in Rioja verbouwd. Ook in Catalunya en uiteraard in Aragón (DO Cariñena).
In Frankrijk wordt Carignan vooral aangeplant in de Côtes de Roussillon en in de Languedoc, waar hij een belangrijke rol speelt. De Carignan werd in Frankrijk na 1960 grootschalig aangeplant als vervanger van Aramon.
Verder wordt deze druif nog gebruikt in Italië (Sardinië en Lazio) en in Californië.

Synoniemen

Mazuelo (Rioja)
Samsó (Galicia)
Carignan (Frankrijk)
Carignano (Italië)
Carignane (Californië)