Filteren

Nerello Mascalese

Vandaag zijn Nerello Mascalese en Etna haast synoniemen. Het begint in de eerste plaats bij het nog maar recente, intense succes van Etna-wijnen die in de rode variant steeds voor minimaal 80% uit Nerello Mascalese bestaan. Maar er zijn nog goede redenen. Nerello Mascalese is een vigoureuze druivenvariëteit – altijd interessant voor wijnbouwers – en levert ook buiten de Etna-zone vaak uitstekende wijnen op. Deze zijn meestal jong en fruitig, in tegenstelling tot de Etna Rosso’s die een enorme complexiteit en dito verouderingspotentieel kunnen bereiken. Ook in het zuiden van Calabria wordt Nerello Mascalese geteeld: we zijn in vogelvlucht dicht bij de Etna, maar geografisch gescheiden door de straat van Messina.

Etymologie

Nerello betekent vrij vertaald ‘kleine zwarte’. Het slaat op de grootte van de bessen en op de kleur van de wijnen die de druivensoort oplevert. In kleine dorpjes aan de voet van de Etna wordt door ouderen nog wel eens over vino nero gesproken, doelend op de lokale wijn. Mascalese is Italiaans voor ‘van Mascali’. Dit dorpje ligt aan de oostkust van Sicilië, waar de Etna tot in de zee reikt, en was eeuwenlang een belangrijk logistiek centrum van Etna-wijnen.

Druif
Nerello Mascalese is een laatrijpende druif. Dit betekent dat een flinke dosis kunde en ervaring vereist zijn om er excellente wijnen van te maken. Het rendement van de druivenplanten beheren, niet te veel of te weinig ontbladeren, het juiste moment afwachten om te oogsten. Het zijn enkele van de fijngevoelige werkzaamheden die bepalend zijn voor de kwaliteit van de wijn. Hetzelfde geldt voor het vinificatie. Zelfs bij volle rijpheid geven de tannine een groene, bittere toets aan de wijn. Daarom is doseren de juiste leidraad bij het vinifiëren van Nerello Mascalese. Een bijkomende moeilijkheid aan het telen van Nerello Mascalese is de grote verscheidenheid aan biotopen binnen de variëteit. Het geeft de wijnmakers extra mogelijkheden, maar het betekent ook een extra complexiteit.

Nerello Mascalese wordt vaak vergeleken met Pinot Noir. Beide druivensoorten hebben namelijk de bijzondere eigenschap minuscule verschillen in terroir te vertalen naar de wijn. Maar daarmee houdt de vergelijking met Pinot Noir ook wel op. Nerello Mascalese brengt wijnen voort met flagrante aroma’s van krieken, tabak, kruiden en mineralen.

Palari