Filteren

Veneto

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De Veneto, bekend om zijn fantasierijke Venetië en Lago di Garda. Het gevarieerde landschap van Veneto strekt zich uit van de Alpen tot aan de Adriatische Zee en omvat bergen, heuvels, meren, rivierdalen, vlaktes en kustgebieden.

Meer informatie over Veneto

Op het gebied van de wijnproductie staat de Veneto voor zowel kwantiteit als kwaliteit. Met een jaarlijkse productie van ongeveer 9 miljoen hectoliter uit 75.000 hectare wijngaard staat deze regio op nummer 1, op de voet gevolgd door Apulieum; en Sicilium;.

De kwaliteit komt tot uiting in de verdeling van het aantal classificaties: de regio kent 2 DOCG’s en 19 DOC’s. Twee derde van de totale wijnproductie valt echter onder de 9 IGT's van de regio. Dit betekent dat de Veneto naast een groot aantal kwaliteitswijnen ook een grote producent en exporteur is van relatief goedkopere en gemakkelijk drinkbare wijnen. In de regio zijn vrijwel alle soorten wijn vertegenwoordigd: jonge witte en rode wijnen, een flinke hoeveelheid mousserende wijnen, stevige rode wijnen en tenslotte de passiti, waarbinnen de Recioto di Soave zelfs de status van DOCG geniet.

De bekendste wijnen zijn ongetwijfeld de Soave, de Valpolicella en de Bardolino. Alle drie komen uit het meest westelijke deel van de regio, rond de stad Verona en het Gardameer. De eerste is een droge witte wijn op basis van de Garganega, in combinatie met de Trebbiano di Soave. Er worden grote hoeveelheden ervan geproduceerd en geëxporteerd. Net als bij de Valpolicella en de Bardolino kan de kwaliteit nogal verschillen, al zijn er de afgelopen jaren over de hele linie flinke successen geboekt op het gebied van kwaliteit.

De beste droge Soave's vind je doorgaans bij de wijnmakers die ook hoog scoren met de zoete DOCG-versie van de Soave, de Recioto di Soave. Een prachtige goudgele wijn, gemaakt van deels gedroogde druiven uit de Garganega, aangevuld met maximaal 30% Trebbiano di Soave en/of Chardonnay en/of Pinot blanc. De droge Soave heeft een licht bittere nasmaak en is een geschikte begeleider van diverse visgerechten en zeevruchten.

De Valpolicella, afkomstig uit het gebied rondom het gelijknamige dorp tussen Verona en het Gardameer, is een blend van diverse druivensoorten waarvan de Corvina Veronese en de Rondinella de hoofdbasis vormen. Het resultaat varieert zoals gezegd in kwaliteit, maar over het algemeen is de Valpolicella te karakteriseren als zacht, vol en droog, waardoor hij een goede begeleider is van veel vlees- en pastagerechten.

Informatie over De Amarone della Valpolicella

De Amarone della Valpolicella is een fenomeen op zich: de laat geoogste druiven worden op rieten matten gelegd om in de zon te drogen, of in goed geventileerde ruimtes opgehangen, zodat de druiven grotendeels uitdrogen terwijl de suikers behouden blijven. Pas in januari worden de druiven geperst en ontstaat er een suiker- en extractrijke most. Het eindresultaat is een krachtige rode wijn die door de algehele vergisting van de druivensuikers een alcoholgehalte van circa 15% kan bereiken. Naast het hoge alcoholgehalte kenmerkt de wijn zich door een intens boeket en een volle, complexe structuur met een aangename bitterheid (‘amaro’). Past goed bij wild- en hartige vleesgerechten, maar ook bij gerijpte kazen en is zeer geschikt voor flesrijping. Wanneer de druivensuikers niet volledig zijn omgezet in alcohol, heet dit een Recioto di Valpolicella: een zoete rode dessertwijn met een alcoholpercentage van minimaal 14%.

Informatie over De Bardolino

Ook de Bardolino, eveneens afkomstig uit de heuvels rond Verona, wint aan bekendheid. De Bardolino Superiore en de Bardolino Classico Superiore mogen nu zelfs DOCG op het etiket zetten. Dit zijn robijnrode wijnen die minimaal 12% alcohol moeten bevatten en 1 jaar houtrijping moeten hebben gehad voordat ze op de markt worden gebracht. Het zijn droge, licht bittere, maar zeer delicate wijnen die gedronken kunnen worden bij diverse lichte vleesgerechten, maar ook bij antipasti op basis van vlees en kaas. Naast de Bardolino Superiore kent men ook de steeds populairder wordende Bardolino Novello en de Bardolino Chiaretto. Deze laatste is deels zonder druivenschillen bereid en dankt zijn lichte kersenrode kleur. Beide moeten jong en licht gekoeld gedronken worden.

De Bianco di Custoza, eveneens uit de regio Verona, wordt gemaakt van onder andere Garganega en Trebbiano Toscano. Het is een frisse, licht kruidige witte wijn die niet alleen in Italië zelf maar ook daarbuiten steeds meer bekendheid geniet.

Een ander 'gegeven' in de Veneto is de Proscecco, afkomstig uit het noordoostelijke deel van de regio, rond de dorpen Conegliano en Valdobbiadene, en gemaakt van de gelijknamige druivensoort. Hoewel er ook zoete varianten bestaan, zijn de meeste Prosecco’s in meer mate (in de vorm van een Spumante) of in mindere mate (in de vorm van een Frizzante) droog en bijna altijd sprankelend. De inwoners van de Veneto genieten graag van deze frisse witte wijn als aperitief of bij diverse salades en lichte visgerechten.

Twee gebieden die aan populariteit winnen in de wijnproductie zijn de Colli Berici, vanwege zijn verdienstelijke wijnen van internationale druivensoorten, en de Colli Euganei, waar steeds betere rode en witte wijnen worden geproduceerd van inheemse druivensoorten. De Gambellara wordt gemaakt in de omgeving van Vicenza, ten oosten van Verona. Een zachte droge witte wijn met een mooie bittere afdronk. Drinken als aperitief of als begeleider van diverse visgerechten, salades en lichte vleesgerechten.

Tot slot noemen we de Torcolato: een prachtige fluweelzachte goudgele zoete wijn van krentendruiven met een rijk boeket en een delicate smaak met tonen van honing en amandel. De Torcolato valt onder de DOC Breganze.

Montaribaldi