Filteren

Muscat

Waarschijnlijk is de muscat de oudste wijndruif die bestaat. Het zijn de Grieken en de Romeinen die dit weinig ziekteresistente ras naar het zuiden van Frankrijk hebben gebracht. De muscat behoort daarmee tot de oudste warmteminnende druivenrassen in Europa. Muscat wordt soms de bijendruif genoemd omdat ze er verzot op zijn. De druif levert ook tafelwijnen en rozijnen.

Synoniemen:

  • Moscatel (Spanje en Portugal)
  • Moscato (Italië)
  • Muskateller (Duitsland)
  • Muskadel (Zuid-Afrika)

De muskaatdruif is één van de meest delicate druivenrassen. Ze vallen op door hun frisheid en aromatische smaak. Bijzonder is de zoete en bloemrijke geur en smaak in de vin doux naturel uit de Roussilon. Eigenlijk kunnen we niet spreken over de Muscat of deze proberen te besshrijven want er er zijn meer dan 200 soorten van de Muscat varierend van elegant droog tot zeer zoet maar is ruwweg onder te verdelen in 3 verschillende soorten: de Muscat Blanc à petit Grains, de Muscat d'Alexandrie en de Muscat Ottonel.

Muscat Blanc à petit Grains

De Muscat Blanc à petit Grains geniet als oudste lid van de Muscat-druivenfamilie een zeer goede reputatie en is vernoemd naar zijn kleine bessen en zaden (petit grains). Deze 'Gele Muskaat' druif wordt in de meeste mediterrane wijnlanden verbouwd, zoals Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal en Kroatië, maar ook in landen als Australië, Hongarije, en Zuid-Afrika. In ieder land heeft deze druif een andere naam gekregen en kunnen de wijnstijlen, zoetheid niveaus en productiemethodes verschillen. De droge wijnen van de Muscat Blanc à petit Grains geven meestal aroma’s van citrus, bloemen en specerijen. De mousserende wijnen zijn meestal zoeter, en druifachtiger. De dessertwijnen hebben doorgaans een goede, uitgebalanceerde zuurgraad, aroma’s van bloemen en citrus en smaken van sinaasappel of mandarijn. De belangrijkste synoniemen voor deze druif zijn in Frankrijk de 'Muscat d'Alsace', 'Muscat de Frontignan' en 'Muscat de Lunel'. In Italie zijn dat 'Muscato Bianco', 'Moscato d'Asti 'en 'Moscato di Canelli', in Spanje 'Moscatel de Grano Menudo', in Portugal 'Moscatel Galego Branco', in Kroatie 'Muškat Momjanski', in Zuid-Afrika de 'Muskadel' en in Australië de 'Brown Muscat'.

Muscat d'Alexandrie

De wereldwijde nummer 2 is de Muscat d'Alexandrie druif, die zijn naam ontleent aan de stad Alexandrië aan de Middelandse zee, in Noord-Egypte. Deze druif geeft ook heerlijk fruitige wijnen met hinten van rijp fruit, grapefruit, peer, muskaat en bloemen. Muscat d'Alexandrie wordt veel gebruikt in de (zoete) 'vin doux naturel' uit de wijngaarden van het Zuid-Franse Roussillon, met appellations zoals Banyuls, Maury en Rivesaltes, maar de druif wordt ook verbouwd in de wijngaarden van de Languedoc en de Rhônevallei, waar de bekende 'Muscat de Beaumes de Venise' vandaan komt. In Spanje en Portugal noemen ze dit Moscatelwijnen, zoals de bekende Portugese Moscatel de Setúbal. Buiten Europa, in Zuid-Afrika, Australie en de Verenigde Staten kom je deze druif ook veel tegen. De populariteit van zoete wijnen is de afgelopen jaren aanzienlijk afgenomen waardoor er steeds meer droge wijnen van Muscat d'Alexandrie, meestal als onderdeel van een blend, worden aangeboden. Dit levert mooi geurende, zeer geslaagde blends op, heerlijk fruitig en met de pure smaak van muskaatdruiven. 

Muscat Ottonel

Het derde, iets minder bekende lid van de Muscat-familie, de Muscat Ottonel, wordt vooral verbouwd in de koelere klimaten van Oost-Europese wijnlanden zoals Bulgarije, Hongarije en Slovenië. De Muscat Ottonel is een kruising uit de 19e eeuw tussen de Chasselas en de Muscat Ingram. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen iets lichter, fruitiger en droger dan de wijnen van Muscat Blanc à petit Grains of Muscat d'Alexandrie. 

Montaribaldi