Filteren

Murcia

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Murcia is een van de zeventien autonome regio’s van Spanje en vormt tevens één provincie. De regio ligt in het zuidoosten van het land, aan de Middellandse Zee, ten oosten van Andalusië en ten zuiden van de Comunidad Valenciana. De hoofdstad van de regio is de gelijknamige stad Murcia.

De wijngaarden rond Murcia zijn voor het grootste deel aangeplant met de Monastrell (Mouvèdre). Vroeger was Murcia een leverancier van bulkwijnen. Dat is aan het veranderen. Tegenwoordig wordt in de regio driftig geëxperimenteerd met krachtige, expressieve rode wijnen. Met goede resultaten.

De wijngaarden bij Murcia zijn oud, dor, bruin, droog en heet. Ze zijn voornamelijk aangeplant met Monastrell (een Spaanse cloon van de Mourvèdre). De druiven moeten hard werken. Dat is op zich helemaal niet nadelig voor de wijn en het is misschien de reden dat hier al aan het einde van het Neolithicum wijn werd gemaakt.

Voorheen was Murcia vooral een producent van bulkwijnen. En van druiven die naar andere regio's werden vervoerd om de wijn daar wat meer body te geven. Dat gebeurt nog wel, maar veel minder dan voorheen. De wijnconsument zit steeds minder te wachten op matige bulkwijn en de wijnmakers hebben zich aangepast.

Er zijn drie DO's met een goede kwaliteitscontrole ingesteld en sindsdien werkt de regio als een magneet voor avontuurlijke wijninvesteerders die experimenteren met krachtige, hoogwaardige rode wijnen.

Bullas, Jumilla en Yecla
Alle DO's van Murcia hebben de Monastrell gemeen. Hij staat in alledrie in ruime mate aangeplant. In DO Jumilla experimenteren vooruitstrevende wijnmakers op de droge kalkbodems met Monastrell, Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. Ze streven naar geconcentreerde, expressieve rode wijnen, die meestal in houten vaten worden gerijpt tot Crianza's en Reserva's.

In Yecla staan nog druivenstokken die de druifluisplaag uit de 19de eeuw hebben overleefd. Vrij uniek in Europa. De grond is zo droog en schraal dat de luis geen kans zag de stokken te bereiken. Het is een klein gebied waar naast Monastrell ook Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo en de witte Macabeo en Airén zijn aangeplant.

Bullas is vooralsnog de minst ontwikkelde DO van Murcia. Er worden vooral jonge, fruitige rode wijnen van Monastrell gemaakt, die geen houtrijping krijgen.

Montaribaldi