Filteren

Calabria

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De eerste naam van deze wijnstreek was verrassend genoeg, "Italia". Deze naam is een afgeleide van de Italic stammen die als eerste deze regio bewoonden. Later werd deze regio ook wel bekend als "Brutium", of na kolonisatie door de Grieken "Magna Grecia" oftewel: "Groot-Griekenland". In de 7e eeuw na Christus werd de naam van deze wijnstreek door de Byzantijnse overheersing veranderd in Calabria. In Calabria komt de geschiedenis bijna tot leven. De bevolking leeft in kleine gemeenschappen, verspreid over de hellingen en de fiumare (droge rivieren) van het Aspromonte gebergte. De oude taal en bijhorende tradities worden nog steeds gekoesterd en als toerist kunt u altijd wel getuige zijn van folkloristische evenementen.

Net als in de andere Italiaanse zuidelijke gebieden heeft deze wijnstreek veel druivenrassen en wijntechnieken van de Grieken overgenomen. De bevolking van Calabria werd zelfs zo bedreven in het produceren van wijn, dat deze al snel beter was dan de wijn van de oorspronkelijke druiven in Griekenland zelf. De belangrijkste DOC (Denominazione di Origine Controllata) wijn die in Calabria geproduceerd wordt is de Cirò, door sommigen bestempeld als de oudste wijn ter wereld. Andere goede wijnen zijn de Melissa en de Greco di Bianco, een oranje-gekleurde zoete dessertwijn geproduceerd in de omgeving van de stad Bianco. Greco is de meest gebruikte druivensoort in de regio en vindt zijn weg naar een variatie aan DOC wijnen en wordt overwegend gecombineerd met de druivensoorten Trebbiano Toscano en Malvasia Bianca.

De wijnen van Cirò en Bianco, respectievelijk in het oosten en zuiden van de regio, werden in de oudheid al geroemd en geschonken aan de winnaars van de Olympische Spelen. Ook de wijnen van Savuto, aan de westkust, zijn in de geschiedenis herhaaldelijk geprezen in de literatuur. Calabrië is zich als wijnregio de laatste jaren aan het herprofileren om aansluiting te vinden bij de rest van Italië. De meeste wijngaarden van Calabrië liggen op de flanken van de bergen in het zuiden van Italië. Vele kleine wijnboertjes met een wijngaard van vaak niet meer dan een paar voetbalveldjes, zorgen in Calabrië voor de wijnproductie. Slechts enkele grotere wijnhuizen slagen er in hun wijnen tot over de landsgrenzen te verkopen.

Calabrië is naast een fantastisch en bijzonder gebied ook geweldig voor wijn - alleen aanbod is zeer beperkt. Klimatologisch wordt het gebied gekenmerkt door gemiddelde jaartemperaturen van rond de 17°-25°C. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt ​​ongeveer 700 mm. De aanwezigheid van de zee heeft een positief effect op de wijngaarden en dit alles in het voordeel de druivenstokken. Er is een goed verschil tussen dag- en nacht temperaturen en de winden houden de wijngaarden gezond en vrij van luis waardoor dit een regio is waar vele mooie wijnhuizen zijn overgestapt op biologische of duurzame wijnbouw en zich zo willen onderscheiden en ook aansluiting internationaal rondom de populariteit van italiaanse wijnen.

Montaribaldi