Barbera

Montaribaldi
per pagina

Barbera druif

Typisch een druif uit Piemonte. Van de barbera maakt men bijvoorbeeld Barbera d‘Alba en Barbera d‘Asti. Groeit goed op alle bodemsoorten en heeft een hoge zuurgraad. Geeft een grote opbrengst en wordt gebruikt als ingrediënt in zuurarme wijnen.

Aroma‘s in Barbera druiven

Kersen, bramen, pruimen, rood fruit.

De Barbera is het beste te omschrijven als de Merlot van Italië. Deze druif heeft het vrouwelijke geslacht gekregen en dit heeft waarschijnlijk te maken met haar verleidelijke fruitigheid en haar soms kattige aciditeit. Deze gegevens, haar lage tannine gehalte en haar diepe kleur maken haar zelfs bij grote productie een zeer kwalitatief rijke wijn.

Doordat de Barbera druif meerzijdig is qua smaak wordt zij wijdverspreid door de gehele wereld.

De Barbera is ontstaan in de streek rond Asti,  wat in het zuid oosten ligt van Piëmonte. Wanneer de druif exact is ontstaan is tot op de dag van vandaag een raadsel, maar de oudste geschriften komen uit 1799 waar de druif al in wordt genoemd.

De Barbera is na de phylloxera-plaag groots aangeplant. Op een gegeven moment had zij een aandeel van 80% van alle wijngaarden. Momenteel is dit percentage gedaald naar 50%. Dit hoge percentage heeft zij te danken aan haar standvastigheid, betrouwbaarheid en natuurlijk het karakter van de druif.