Arneis

Montaribaldi
2022 Montaribaldi Roero Arneis Capural
13,95 11,53
2022 Montaribaldi Roero Arneis Capural
Montaribaldi Birbet Rosso Dolce
12,95 10,70
Montaribaldi Birbet Rosso Dolce
per pagina

De Arneis wordt voornamelijk in de Piemonte verbouwd en is een van de belangrijkste witte druivensoorten van (noord) Italië. In het verleden werd ook weleens wat Arneis toegevoegd aan de rode wijnen van de Nebbiolo om die minder hard te maken.

Alles over de Arneis druif

Arneis is een Italiaanse druif waarmee voornamelijk droge wijn wordt gemaakt in de Piemonte regio.

De druif is een van de belangrijkste witte druivensoorten van (noord) Italië. In het verleden werd ook weleens wat Arneis toegevoegd aan de rode wijnen van de Nebbiolo druif om die minder hard te maken.

Dit is geen gemakkelijk te telen druif en heeft daardoor wat lage opbrengsten waardoor wijn van deze druif wat ondergesneeuwd raakte. Sinds een jaar of 30 verlegde de aandacht zich van kwantiteit naar kwaliteit, en kwam de arneis weer in beeld vanwege zijn goede smaakeigenschappen. Sinds die tijd is hij weer erg populair geworden en is het een van de belangrijkste een hoogst gewaardeerde witte wijnen uit Italië.

De Arneis groeit goed op de arme zandbodems van de Roero. De druif geeft daar middelzware, verfijnde en elegante witte wijnen; geteeld in de Langhe geeft hij wijnen met wat lagere zuurgraad en minder uitgesproken. Om de wijn lekker fris te houden wordt daarom meestal geen malolactische fermentatie ingezet. Geen bewaarwijn, maar evolueert soms verrassend bij een iets langer contact met zuurstof.

Wijnen van de Arneis druif

Deze druif staat bekend om zijn heerlijke witte Roero Arneis wijnen, maar ook om Langhe wijnen.

Aroma's in de Arneis druif

De Arneis groeit goed op de arme zandbodems van de Roero. De druif geeft daar middelzware, verfijnde en elegante witte wijnen; geteeld in de Langhe geeft hij wijnen met wat lagere zuurgraad en minder uitgesproken.

De druif is een gemiddeld aromatisch en mist soms wat zuren. Om de wijn lekker fris te houden wordt daarom meestal geen malolactische fermentatie ingezet.

Geen bewaarwijn, maar evolueert soms verrassend bij een iets langer contact met zuurstof.

Wijn en spijs: Arneis wijn

Deze wijn past goed bij Italiaanse gerechten zoals fritto misto, pasta en verse salades. Het is ook heerlijk samen met aioli en salsa verde. Als u van Arneis wijn bij vlees wilt genieten, probeer dan kalfsvleesgerechten zoals vitello tonnato of wienerschnitzel. Houd je meer van vis, dan passen deze wijnen mooi bij schaaldieren met een zure dressing, zoals citroendressing.

Heeft u al een gerecht in gedachten, maar weet u niet welke wijn erbij past? Grandcruwijnen heeft een smart sommelier optie. U voert de ingrediënten van het gerecht in, en wij hebben gegarandeerd een goede match voor het gerecht!

Ik wil graag een Arneis wijn kopen

Deze Italiaanse wijn kunt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen kopen, voor ieder budget. Wilt u toch meer te weten komen over de druif of een specifieke aanbeveling? Neem dan gerust contact met ons op!