Filteren

Franciacorta

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De wijnregio Lombardije is met name bekend vanwege de Franciacorte, een mousserende wijn die, net als champagne, een tweede gisting op de fles krijgt. De Franciacorte wordt gezien als beste mousserende wijn van Italie. De prijs-kwaliteit verhouding tov de Champagne valt ook in het voordeel uit van de wijnmakers uit Lombardije. 

Franciacorta is afgeleid van ‘curte franca’, wat zonder belasting betekent. De monniken die vroeger dit gebied bewoonden, waren namelijk vrijgesteld van belasting. Een minder romantische naamsverklaring is dat franciacorta klein Frankrijk betekent omdat de verschillende producenten hier erg goed naar champagne hebben gekeken. De geschiedenis van Franciacorta als regio voor mousserende wijnen is begonnen met pioniers Ca’ del Bosco en Berlucchi. Zij zagen dat het ‘terroir’ en klimaat in de omgeving van het Iseo meer uitstekend geschikt is voor mousserende wijnen.Om deze wijnen naar een hoog niveau te brengen, is er vervolgens goed gekeken naar champagne. Een franciacorta DOCG spumante is dus ook altijd volgens de ‘metodo classico’ gemaakt, met een tweede vergisting op de fles.

Zowel voor wat betreft de maximale opbrengst die van het land gehaald mag worden als de minimale tijd voor de tweede vergisting, heeft Franciacorta de strengste regels in de wereld van mousserende wijn. Het streven van franciacorta om – op het gebied van kwaliteit binnen mousserende wijnen – de meest toonaangevende regio in Italië te worden, is in 1995 beloond met een toekenning van de DOCG status. Hiermee was franciacorta de eerste mousserende wijn die deze hoogste Italiaanse denominatie heeft ontvangen.