Syrah-Shiraz

Luca
2020 Luca Syrah Laborde Double Select
23,95 19,79 Vanaf 22,95
per pagina

Syrah, ook wel Shiraz genoemd, is een druivensoort voor rode wijn met een donkere schil die bekend staat om het produceren van gedurfde, volle wijnen met intense smaken. Dit is wat je moet weten over deze druif:

Oorsprong

De oorsprong van Syrah gaat terug tot de Rhônevallei in Frankrijk, vooral in regio's als Hermitage en Côte-Rôtie. Het is een van de belangrijkste druiven in de gerenommeerde wijnen van de Noordelijke Rhône. Er wordt nog steeds gedebatteerd over de exacte oorsprong van de druif, maar er wordt aangenomen dat deze oude wortels heeft in het Midden-Oosten. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche.

De smaak van Syrah

De wijnen staan ​​bekend om hun rijke, donkere fruitsmaken zoals bramen, zwarte kersen en pruimen. Ze hebben vaak tonen van zwarte peper, gerookt vlees, violet en soms aardse ondertonen. Het smaakprofiel kan variëren afhankelijk van factoren zoals klimaat, bodem en wijnbereidingstechnieken. In koelere klimaten produceert deze druif wijnen met meer peper en bloemige noten terwijl in warmere klimaten  hij rijkere en fruitigere noten produceert, soms met koffie en chocolade noten. Hij paart goed met gegrilled vlees, vooral lam en rundvlees, in gerechten als stoofpotjes of op de barbeque. Ook gaat het goed samen met kazen als gerijpte cheddar of blauwe kaas.

Kenmerken van Syrah

Syrah staat bekend om zijn aanpassingsvermogen aan verschillende grondsoorten en klimaten, waardoor het een duurzame keuze is voor de wijnbouw. Bovendien passen veel wijnproducenten duurzame en biologische praktijken toe op het gebied van zowel het wijngaardbeheer als de wijnbereiding.

Veel Syrah-wijnen hebben een uitstekend rijpingspotentieel, vooral die uit de Noordelijke Rhône. Met de juiste bewaring kunnen ze in de loop van de tijd complexer worden en zachter worden, terwijl ze hun fruitigheid en structuur behouden