Pinot Noir

Laurent Perrier
per pagina

Pinot noir (Frans), ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras met een compacte tros en druiven met een dunne schil. Het is daarom over het algemeen een druif die moeilijk te cultiveren is, want ze is gevoelig voor rot en schimmelziekten.

In Italië groeit ook Pinot Noir (Pinot Nero of Blauburgunder) die ook mooie wijnen oplevert. In Duitsland geeft de druif (Spätburgunder) prachtige wijnen; de mooiste rode wijnen van het land. Verder wordt in Oostenrijk ook Pinot Noir wijn gemaakt van zeer goede kwaliteit. In Californië staan door de jaren heen vermoedelijk de meeste Pinot Noir stokken ter wereld. Vooral in de wat mistige, koele delen rond San Francisco doet hij het goed. Ook in Zuid-Amerika, Chili, is de druif met een opmars bezig.

Hoe smaakt een Pinot Noir?

Wanneer Pinot Noir wijnen jong worden gedronken, zijn er meestal aroma's van aardbeien, frambozen en viooltjes in de neus. Wanneer je wijn van Pinot Noir druiven wat laat verouderen, gaan de aroma's meer richting rijpe aardbeien en pruimen. Pinot Noirs doen vaak wat 'aards' aan, maar over het algemeen zijn het vrij lichte, delicate wijnen met weinig tannine. Pinot Noir komt uit de Bourgogne, waar rode wijnen waarop Bourgogne staat vermeld doorgaans van Pinot Noir gemaakt zijn.