Lapostolle

Lapostolle werd in 1994 opgericht door Alexandra Marnier Lapostolle en echtgenoot Cyril de Bournet na hun ontdekking van een unieke Clos in de Apalta-vallei met 100 jaar oude pre-phylloxera-wijnstokken. Ze realiseerden zich al snel het potentieel voor het produceren van wijnen van wereldklasse. De familie Marnier-Lapostolle staat sinds het begin van de 19e eeuw bekend om haar heerlijke wijnen en likeuren (Grand Marnier). Bij het vestigen van de erfenis van haar familie in de Nieuwe Wereld, bracht Alexandra generaties Franse wijntraditie en expertise mee naar het ruige landschap van de Colchagua-vallei.

Vandaag leidt Charles de Bournet, de zevende generatie, de wijnmakerij in zijn nieuwste hoofdstuk van innovatie, onderbroken door de officiële erkenning van de Apalta DO in 2018. Samen met Andrea León, technisch directeur en wijnmaker, blijven ze wijnen maken die het credo van de wijnmakerij eren : Frans in wezen, Chileens van geboorte.

De wijnmakerij Lapostolle bevindt zich in Cunaco, Santa Cruz in de Colchagua-vallei, maar het hart van Lapostolle ligt op slechts 7 km afstand in El Condor de Apalta, de locatie van de beroemde Clos. Hier, in een hoefijzervormige vallei met ontbindende granieten hellingen, gevormd door de Coastal Cordillera, zijn de oude blokken Cabernet Sauvignon en Carmenere geplant tussen 1910-1945. De ligging van de wijngaard op het zuiden beschermt de wijnstokken tegen de intense middagzon, waardoor een langere rijping mogelijk is en wijnen worden geproduceerd met elegantie, balans, concentratie en uitstekende natuurlijke zuurgraad.

Tegenwoordig beslaan de wijngaarden 188 hectare die zijn aangeplant in Cabernet, Carmenere, Merlot en Petit Verdot, samen met Syrah, Grenache, Mourvedre en Cinsault tussen de twee Apalta-wijngaarden. Bij Lapostolle is het doel even eenvoudig als ambitieus: wijnen van wereldklasse maken met behulp van de Franse wijnbouwfilosofie en de voortreffelijke terroirs van Chili. De oprichters kozen voor Apalta in de Colchagua-vallei, omdat de weersomstandigheden en geografische omstandigheden perfect zijn voor het produceren van rode wijnen van hoge kwaliteit. Tegenwoordig bevindt het wijnhuis zich in de overgang van een biodynamisch regime naar een uitgebreider duurzaamheidsprotocol dat is gedefinieerd onder de certificeringsnormen van Wine of Chile, die naar verwachting in 2022 voltooid zullen zijn.

Lapostolle