Filteren
L. Bénard-Pitois

Chablis

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Chablis, het meest noordelijke deel van de Bourgogne, staat bekend om zijn karaktervolle, zuivere wijnen. Het ligt eigenlijk dichter bij de wijngaarden van de Champagne. Hier is maar één druif die ertoe doet en dat is chardonnay. Ze ontlenen hun karakter aan een kalkhoudende ondergrond –kalksteen van oesterfossielen uit de Jura-tijd– en het gebruik van de tegenwoordig wereldwijd immens populaire Chardonnay-druiven.

De Chardonnay moet in deze noordelijke contreien opboksen tegen de elementen. De kou eist vaak in het voorjaar al zijn tol. Vele oogsten zijn flink gedecimeerd door ernstige nachtvorst. De boeren hebben allerlei maatregelen genomen, van kacheltjes in de wijngaarden tot windmolens, om de koude lucht te verplaatsen, maar als het echt gaat vriezen op het moment dat de knoppen al zijn uitgelopen, helpt het allemaal niets.

De lange zomerse rijping van de druiven door het relatief koele klimaat geeft de wijnen een intens en krachtig aroma, met in de geur tonen van witte bloesems en van citrusfruit. De smaak is levendig en fris –de Fransen zelf spreken van ‘nerveus’, met aan het einde een opwekkend bitter. Het is een bekende stelling dat druiven de mooiste wijnen opleveren als ze worden verbouwd op een plaats waar dat nog maar nét mogelijk is. Chablis, met zijn marginale klimaat, levert met zijn wijnen het overtuigende bewijs voor de waarheid van deze stelling.