Kilikanoon
Wijnmaker en eigenaar Kevin Mitchell kocht het landgoed Kilikanoon in het gehucht Penwortham in de pittoreske Clare Valley in Zuid-Australië. Afkomstig uit een lange rij wijndruiventelers, kreeg Kevin nu de kans om de visie om zijn eigen wijnmerk te creëren werkelijkheid te laten worden. Kevins vader Mort Mitchell is een bepalende invloed geweest, hij plantte en verzorgde al meer dan 40 jaar Kilikanoons Golden Hillside-reeks wijngaarden, waaronder het beroemde Mort's Block. Kevins fascinatie voor terroir is het resultaat van jarenlang spelen en uiteindelijk werken in deze wijngaarden samen met zijn vader. De eerste wijnen van het merk Kilikanoon uit de vintage van 1997 waren vier enkele wijngaardwijnen, elk van de wijngaarden van Kevin en Mort. Dit waren de 'Oracle' Shiraz, 'Prodigal' Grenache, 'Blocks Road' Cabernet en 'Mort's Block' Watervale Riesling.
Wijnmaker en eigenaar Kevin Mitchell kocht het landgoed Kilikanoon in het gehucht Penwortham in de pittoreske Clare Valley in Zuid-Australië. Afkomstig uit een lange rij wijndruiventelers, kreeg Kevin nu de kans om de visie om zijn eigen wijnmerk te creëren werkelijkheid te laten worden. Kevins vader Mort Mitchell is een bepalende invloed geweest, hij plantte en verzorgde al meer dan 40 jaar Kilikanoons Golden Hillside-reeks wijngaarden, waaronder het beroemde Mort's Block. Kevins fascinatie voor terroir is het resultaat van jarenlang spelen en uiteindelijk werken in deze wijngaarden samen met zijn vader. De eerste wijnen van het merk Kilikanoon uit de vintage van 1997 waren vier enkele wijngaardwijnen, elk van de wijngaarden van Kevin en Mort. Dit waren de 'Oracle' Shiraz, 'Prodigal' Grenache, 'Blocks Road' Cabernet en 'Mort's Block' Watervale Riesling.
Kilikanoon-wijnen worden gekenmerkt door hun evenwicht tussen kracht en elegantie, vruchtbare vrijgevigheid en goede zuurgraad. Het is een pure variëteitsuitdrukking met een duidelijk Clare Valley-accent door een niet-aflatende en compromisloze inzet voor kwaliteit in alles wat ze doen. Het gescheiden houden van alle percelen en vaten tot het blenden is een belangrijk aspect voor het bereiken van regionale en variëteitdefinitie in elke wijn. Traditionele wijnbereidingstechnieken en zorgvuldige zorg zorgen ervoor dat hun (zeer) oude wijnstokken (ze hebben een wijngaard welke is geplant in 1865) met een lage opbrengst gedijen.
De krachtige elegantie van Kilikanoon Wines is de ultieme expressie van Clare Valley terroir. Een symfonie van diverse en unieke microklimaten, meesterlijk gecomponeerd, om onberispelijke kwaliteit en stijl voor elk wijn te leveren. Zorgvuldige locatieselectie en divers terroir stellen ze in staat om jaar na jaar onberispelijke kwaliteit te leveren en dit alles wordt ook unaniem bevestigd door de internationale wijnpers zoals Wine Spectator, Parker en Suckling
Kilikanoon dankt zijn filosofie aan oprichter Kevin Mitchell en zijn vader Mort en hun fascinatie voor terroir. Deze filosofie is verankerd in de manier waarop ons wijnteam levendige wijnen maakt met een duidelijke regionale en rassendefinitie.
De Clare Valley, een van de beste wijndruiventeeltregio's ter wereld, heeft drie parallelle valleien, elk met een unieke expressie van onderscheidend terroir, variërend in hoogte, regenval en bodemstructuur.Ondanks dat ze een relatief klein gebied beslaan, vertonen de talrijke subregio's van de vallei individuele microklimaten die vooral gunstig zijn voor Riesling, Shiraz, Cabernet en Grenache, terwijl hoogteverschillen van 300 tot 600 m resulteren in enorm verschillende terroir.
De wijngaarden van Kilikanoon zijn zorgvuldig geselecteerd om een reeks wijnen mogelijk te maken die de individualiteit van hun respectievelijke regio's uitdrukken. Aan de zuidkant van Leasingham ligt de Golden Hillside, het hart van Kilikanoon's Estate-wijngaarden die Mort's Block, Covenant, Walton's en Attunga omvatten, terwijl grenzend aan het oorspronkelijke Kilikanoon-huisje, nu de kelderdeur, de Tregea-wijngaard is in de koelere en ruige Skilly-vallei. Bovendien variëren de bodems door de vallei, van roodbruine 'terra rossa' over kalksteen tot zwarte alluviale bodems in laaggelegen gebieden. De dagelijkse temperatuurschommelingen, warme dagen en koele nachten in Clare Valley zijn de sleutel tot het creëren van krachtige en elegante wijnen, mooi in balans met rijp fruit, natuurlijke zuurgraad, tannine en eikenhout.