Filteren

Savoie

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De Savoie is een Frans departement dat deel uitmaakt van de regio Rhône-Alpes. Het gebied is bekend om zijn mooie skigebieden, maar ook om het wielrennen (de tour de France doet het gebied bijna jaarlijks aan).

Ook bij andere bergsporten als Deltavliegen en Parapente is de Savoie een zeer geliefde stek.

Waar de Savoie minder om bekend staat zijn de bijzondere wijnen die er vandaan komen!

De Savoie is als wijnstreek zeker het ontdekken waard, alleen al om het feit dat men er een aantal echt unieke inheemse druiven- soorten verbouwd, zoals:
Jacquère
Altesse (Roussette)
Mondeuse

Behalve deze inheemse druivenrassen vind je er ook druiven die in dit klimaat goed gedijen zoals Chardonnay, Chasselas, Gamay en Pinot Noir

De wijngaarden van de Savoie liggen onder het meer van Geneve, tegen de noordwestelijke en westelijke uitlopers van de Alpen aan liggen. De streek is ongeveer net zo groot als de Bordeaux maar er er wordt echter maar een vijfde zoveel geproduceerd. Waarvan het grootste deel wit is.

De wijngaarden liggen verspreid over een groot gebied. Ze beginnen onder het Lac Leman (beter gekend als Meer van Genève) en spreidt zich uit tot aan de voet van de Alpen in het oosten en tot het dal van de Isère, nabij Chambéry, ongeveer 100 km ten zuiden van het Lac Leman.

De wijngaarden lijken een lang lint van kleine gebieden in de vorm een halve maan. De meeste wijngaarden liggen op een hoogte variërend tussen de 300 en 450 m.


Er heerst een continentaal klimaat, verzacht door de aanwezigheid van grote meren en rivieren. Aan de westkant worden de wijngaarden beschermd tegen de regenachtige westenwind door het Jura gebergte. Er is daar jaarlijks gemiddeld 1600 uren zonneschijn.

De bodem bestaat er uit een mengsel van kalk, mergelaarde en gruiswal afkomstig van de Alpengletsjers.

Door de grote spreiding van de wijngaarden en het terrein waar het werken soms zeer moeilijk is, is de streek niet geschikt voor het produceren van 'goedkope' massa-wijnen. Dit komt de wijnen van de Savoie ten goede.

Geschiedenis van de wijnbouw
De wijnbouw in de Savoie is letterlijk zo oud als de weg naar Rome. De streek lag op een heel belangrijk knooppunt voor het Romeinse leger. 500 v.C. gebruikten zij de wijnen al als handelsmiddel.

In de eerste eeuw na Christus was het verboden om nieuwe aanplanten te doen in de regio onder het bewind van de Romeinse keizer. In het Romeinse Rijk heerste in die tijd religieuze tolerantie. Maar iets later werd de macht van de Kerk steeds groter en werd wijnbouw wederom geaccepteerd en zelfs gestimuleerd.

In de middeleeuwen (1556), legde de hertog Emmanuel-Philibert opnieuw een limiet op de wijnbouw.De wijngaarden mochten niet meer dan een derde uitmaken van het gehele landbouwoppervlak.

Door allerlei nieuwe technieken kwam er in de 18e eeuw een grote vooruitgang in de wijnproductie. Tot een kleine 100 jaar later de ramp met de druifluis kwam. Veel wijngaarden verdwenen maar er werden betere heraangeplant.

 

Juan Gil