Filteren

Gewurztraminer

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De Gewurztraminer is een van de "edele" rassen uit de Elzas. Het Duitse woord Gewurz staat voor kruidig en meteen wordt een tipje van de sluier opgelicht. De geur en de smaak van Gewurztraminer zijn bijzonder expressief.

Om die reden heeft deze wijn voor- en tegenstanders. De dosis kruidigheid in de wijn kan nogal verschillen, gaande van delicate fijnheid tot apotheekachtige toestanden. Het blijft dus zoeken naar de juiste hoeveelheid Gewurz.

De geur en de smaak van Gewurztraminer beschrijven is niet eenvoudig. Zelf proeven blijft de oplossing.

De Elzassers beweren dat Gewurztraminer een koppige, stevige wijn is met een krachtig boeket. De Gewurztraminer is echter een zeer aromatische, verleidelijke druif. Deze druif kenmerkt de onweerstaanbare geur van lychees, rozenblaadjes en weelderig tropisch fruit. Hij heeft de smaak van zwarte peper. De weelderige geuren durven de wijndrinker soms wel eens afschrikken. Slechte Gewurztraminer kan vet en blozend zijn. Hij kan zelfs een vreemd smaakje bezitten, en het fruit kan doen denken aan overgebleven restjes jam op een ontbijtbord.

Bij een te grote opbrengst komt de heerlijke, geurige rijkdom van de wijn niet echt tot zijn recht. De beste resultaten haalt de Gewurztraminer ontegensprekelijk in de Elzas. Een meer overtuigende versie treft men nergens anders aan. Buiten de Elzas treffen we deze druif ook aan in Duitsland, Italië, Oostenrijk, Hongarije, Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië, en vooral in Nieuw-Zeeland.

Synoniemen
Traminer - Italë, Elzas, Rusland
Traminer musqué - Elzas
Traminer Rosso - Italië
Roter Traminer - Duitsland, Oostenrijk
Clevner - Duitsland, oostenrijk
Klavner - Duitsland, Oostenrijk
Rotclevner - Elzas
Termeno Aromatico - Italië
Heida - Zwitserland
Heiden - Zwitserland
Païen - Zwitserland
Tramini - Hongarije
Traminac - Slovenië
Rusa - Roemenië
Mala Dinka - Bulgarije