Giacomo Conterno

Giacomo Conterno
2018 Giacomo Conterno Barolo Francia
385,00 318,18
2018 Giacomo Conterno Barolo Francia
2014 Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino Magnum
3.525,00 2.913,22
2014 Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino Magnum
2014 Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino
1.575,00 1.301,65
Niet op voorraad
2014 Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino
per pagina

Giacomo Conterno is een iconische Italiaanse wijnproducent gevestigd in de wijnstreek Barolo in Piemonte, Italië. Het wijnhuis staat bekend om zijn traditionele wijnbereidingspraktijken en toewijding aan het produceren van Barolo's van hoge kwaliteit. 

Geschiedenis van Giacomo Conterno

De wijnmakerij werd in 1908 opgericht door Giacomo Conterno in de stad Monforte d'Alba, gelegen in het hart van de wijnstreek Barolo in Piemonte, Italië. In de beginjaren concentreerde de wijnmakerij zich op het maken van wijnen van Nebbiolo, de belangrijkste druivensoort die wordt gebruikt bij de productie van Barolo. Na het overlijden van Giacomo Conterno in 1930 nam zijn zoon Giovanni Conterno het landgoed over. Giovanni zette de familietraditie voort om Barolo's van hoge kwaliteit te produceren. Een belangrijke mijlpaal voor de wijnmakerij was de overname van de Cascina Francia wijngaard in de jaren zeventig. Deze wijngaard, gelegen in de gemeente Serralunga d'Alba, werd een belangrijke bron voor enkele van de meest prestigieuze wijnen van Giacomo Conterno. In de jaren tachtig vond er een scheiding plaats binnen de familie Conterno, wat leidde tot de oprichting van twee afzonderlijke wijnhuizen, Giacomo Conterno en Aldo Conterno. Aldo, de broer van Giovanni, richtte vervolgens zijn eigen succesvolle wijnmakerij op.
Giacomo Conterno zette, onder leiding van Giovanni's zoon Roberto Conterno, de focus van de familie op traditionele wijnbereidingsmethoden voort.

Productie van Giacomo Conterno

Giacomo Conterno wordt vaak geassocieerd met de traditionele stijl van Barolo productie. Traditionele Barolo wordt gekenmerkt door langere maceratieperioden en rijping in grote Slavonische eikenhouten vaten. Deze praktijken dragen bij aan wijnen met complexe smaken, stevige tannines en een uitstekend rijpingspotentieel. Ook heeft het te maken met de specifieke wijngaardes van het wijnhuis. De wijnmakerij is gelegen in de gemeente Monforte d'Alba, een van de belangrijkste gebieden binnen de Barolo. De specifieke wijngaarden van Giacomo Conterno omvatten enkele van de beste crus (individuele wijngaarden) in de regio, waaronder de beroemde Cascina Francia-wijngaard. De toewijding van het landgoed aan specifieke wijngaarden benadrukt het belang van het terroir bij de productie van hun wijnen. Ook de Cascina Francia-wijngaard is bijzonder belangrijk voor Giacomo Conterno. De wijnen die uit deze wijngaard worden geproduceerd, zijn zeer gewild vanwege hun diepte, structuur en rijpingspotentieel. Cascina Francia is een belangrijke bron geweest voor enkele van de meest prestigieuze Barolo-wijnen van het landgoed.

Filosofie van Giacomo Conterno

Giacomo Conterno staat bekend om zijn minimalistische en traditionele wijnbereidingsaanpak. De wijnmakerij maakt doorgaans gebruik van lange maceratieperioden, rijping in grote Slavonische eikenhouten vaten gedurende een langere periode en minimale interventie om de wijnen de kenmerken van het terroir te laten uitdrukken. De wijnen van Giacomo Conterno staan hoog aangeschreven onder verzamelaars en liefhebbers vanwege hun complexiteit en het vermogen om de unieke kenmerken van de regio te laten zien. Het landgoed heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van de reputatie van Barolo als een van de beste wijnregio's van Italië.