Vernaccia di San Gimignano

Geografico
KlareWijn Proefpakket Toscane

Vanaf 7,65 6,32 van 8,50

Aan 102,71 84,88 van 114,10

per pagina

De Vernaccia druif is een gemiddeld vroeg rijpend wit druivenras. Het is een inheemse Italiaanse druif. Echter Vernaccia is een verzamelnaam voor drie druiven:

  • Vernaccia  di Oristano
  • Vernaccia Nera
  • Vernaccia di San Gimignano

De eerste keer dat Vernaccia in geschriften werd genoemd, was in 1276. We kunnen dus wel spreken van een oud druivenras, maar het is naast oud ook verwarrend, want er zijn verschillende varianten van de druif in omloop, bijvoorbeeld vernaccia di Oristano, vernaccia nera en vernaccia di San Gimignano. Het woord ‘vernaccia’ betekent zoiets als ‘lokaal’ of ‘inheems’. In dit geval gaat het om de lokale druif van het idyllische stadje San Gimignano in Toscane. De Vernaccia di San Gimignano is feitelijk de bekendste en komt uit de gelijknamige Appelatie. De Vernaccia druif gedijt het beste op grond welke bestaat uit geel zand (tufsteen) en gele klei. Deze grond is gelaagd met dieper gelegen kleilagen. De gronden zijn arm aan organische meststoffen en door het aanwezige zand goed water doorlatend. De wortels kunnen gemakkelijk hun weg vinden. Samengevat is dit alles te vinden in San Gimignano.

Vernaccia levert droge, zuivere wijnen op met hoge zuren en lichte bitters in de afdronk. De laatste jaren wordt steeds vaker houtrijping toegepast om de wijn ronder te maken en meer complexiteit mee te geven. De stijlen variëren van fris en licht voor alledaags gebruik tot complexe kwaliteitswijnen. De beste wijnen van deze druif staan al jaren in de schaduw van de rode topwijnen die de streek rijk is: Brunello de Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano en Chianti Classico. Het wordt tijd dat Vernaccia di San Gimignano ook het podium krijgt dat hij verdient. De frisse, lichte wijnen zijn lekker bij salades, bijvoorbeeld met groene asperges of artisjokken. Vergeet de olijfolie niet. Complexe Vernaccia’s vormen een topcombinatie met vitello tonnato of gamba’s.