Verdejo

Familia Garcia
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Op zoek naar een verfrissende witte wijn die het karakter van Spanje perfect weergeeft? Dan zal een Verdejo wijn zeker aan uw verwachtingen voldoen. De populariteit van Verdejo wijn is de laatste jaren sterk gestegen en heeft zelfs grüner veltliner en Sauvignon Blanc van de troon gestoten.

Met zijn rechttoe rechtaan karakter biedt Verdejo wijnen een directe smaakervaring, terwijl andere druivensoorten zoals sauvignon blanc soms wat geduld vereisen.

Oorsprong van de Verdejo druif

Verdejo komt oorspronkelijk uit de regio Rueda in Castilla y León, Spanje, waar het al eeuwenlang wordt verbouwd. De precieze oorsprong ervan is niet goed gedocumenteerd, maar er wordt aangenomen dat het door de Moren is geïntroduceerd tijdens hun bezetting van het Iberisch schiereiland. Door de eeuwen heen werd Verdejo de dominante druivensoort in Rueda, vooral vanwege zijn vermogen om te gedijen in het droge klimaat en de zandgronden van de regio. De natuurlijke zuurgraad en weerstand tegen ziekten maakten hem zeer geschikt voor wijnbereiding in deze uitdagende omgeving.  In 1980 kreeg de regio Rueda de status Denominación de Origen (DO), een erkenning van het unieke terroir en de kwaliteit van zijn wijnen. Deze benaming hielp de reputatie van Rueda als toonaangevend wittewijngebied in Spanje te verstevigen, met Verdejo als vlaggenschipdruivensoort.

De stijlen en smaak van Verdejo

Verdejo wijnen staan ​​bekend om hun frisse zuurgraad, verfrissende citrussmaken en aromatische kwaliteiten. Ze vertonen vaak tonen van grapefruit, limoen, groene appel en soms tropisch fruit zoals ananas. Verdejo-wijnen kunnen ook kruidige en bloemige kenmerken hebben, met hints van venkel, gras en witte bloemen.

Verdejo wordt verwerkt in verschillende wijnstijlen, waaronder stille, mousserende en versterkte wijnen. De meest voorkomende stijl is droge, niet-geëikte witte wijn, die fris en aromatisch is en bedoeld is voor vroege consumptie. Er zijn echter ook wat meer complexere verdejo wijnen vaak gerijpt in eikenhouten vaten, hierbij komen noten van toast, honing en noten naar boven. 

Het past goed bij zeevruchten, salades, gegrilde groenten, gevogeltegerechten en lichte hapjes. De kruidige tonen complementeren ook gerechten met verse kruiden en specerijen.

Bijzonder Plukproces voor een Optimaal Aroma

Het plukproces van de Verdejo druif is bijzonder en draagt bij aan het behoud van het karakteristieke aroma. Omdat de druif niet goed reageert op zuurstof, wordt hij 's avonds geplukt wanneer de temperaturen in Spanje zijn gedaald. Hierdoor gaat er niets van het heerlijke aroma verloren. Na het plukken wordt de druif zo snel mogelijk geperst en opgeslagen in grote, metalen vaten. Het resultaat is een Verdejo wijn die zijn unieke smaak behoudt en klaar is om van te genieten.

Geniet van een Verdejo Wijnervaring

Benieuwd geworden naar de unieke smaak van Verdejo wijn? Bestel een van onze heerlijke Verdejo wijnen en laat uzelf verrassen door het karakter van Spanje in uw glas. Een absolute aanrader voor liefhebbers van verfrissende en fruitige witte wijnen!