Filteren

Rully

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Het wijndorp Rully heeft geen coöperatie meer, tot op heden geen ‘caveau collectif’. Voor een Rully zul je je daarom moeten wenden tot een domein, tot één van de drie coöperaties in het zuiden van de Côte Chalonnaise of tot La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône.

Volgens de legende kreeg Rully zijn naam van een rijke Romein genaamd Rubilius. Hier bouwde hij een villa en het dorp werd geboren. Tegenwoordig is Rully een appellatie in de regio Côte Chalonnaise van Bourgondië met 343 hectare (847 acres) beplant met zowel Chardonnay als Pinot Noir. Er worden zowel stille als mousserende wijnen geproduceerd. Chardonnay neemt de leiding met 70 procent geplant en Pinot Noir maakt het verschil. De Premier Cru-wijnen worden over het algemeen op vat gefermenteerd en gerijpt in meer nieuw eikenhout dan de Village wijnen - ze zijn vaak citroenkleurig met groene tinten en hebben een grote finesse met subtiele witte bloemenaroma's, citrus- en steenfruit en kunnen rond en vet zijn in de mond met uitstekende zuren. Volgens Jancis Robinson wordt "Premier Cru" gedefinieerd als "wijn die duidelijk superieur is aan dorpswijn", maar niet op één lijn met de grote Grand Cru-sites die beperkte, dure wijnen van cultniveau produceren. In Rully is 29 procent van de wijngaarden aangewezen als Premier Cru.

Rully AC behoort tot de subregio "Côte Chalonnaise" die ten zuiden van de prestigieuze Bourgondische dorpen zoals Meursault, Puligny en Chassagne Montrachet ligt. Beroemd om zijn frisse elegante witte wijnen, biedt Rully ook geweldige fruitige en verfrissende rode wijnen.

Faiveley