Graciano
Blauwe druif met een lage opbrengst die zeer gewaardeerde wijnen geeft. Jonge wijnen van van deze druifsoort zijn hard en hebben veel tannine, maar ontwikkelen zich op een buitgewone manier tijdens het rijpingsproces op hout en fles. Daarom wordt deze druif gebruikt in de Gran Reserva wijnen van Rioja en Navarra. Door de lage opbrengsten is de Graciano niet wijdverspreid. Ze wordt in de wijngaard zelf veel gebruikt samen met andere druiven. Door de nadruk die Rioja sinds de D.O.C. toekenning legt op topkwaliteit, is de Graciano weer volop in de belangstelling.
Blauwe druif met een lage opbrengst die zeer gewaardeerde wijnen geeft. Jonge wijnen van van deze druifsoort zijn hard en hebben veel tannine, maar ontwikkelen zich op een buitgewone manier tijdens het rijpingsproces op hout en fles. Daarom wordt deze druif gebruikt in de Gran Reserva wijnen van Rioja en Navarra. Door de lage opbrengsten is de Graciano niet wijdverspreid. Ze wordt in de wijngaard zelf veel gebruikt samen met andere druiven. Door de nadruk die Rioja sinds de D.O.C. toekenning legt op topkwaliteit, is de Graciano weer volop in de belangstelling.
Hoe smaakt wijn van de Graciano druif?
De Graciano wijnen hebben een robijnrode kleur met een paarse reflectie en hebben een complexe en intense smaak van fijne zuren en zachte tannines, aroma's van pruimen en droge kersen in de neus, maar ook tonen van moerbei en chocolade.