Dominio de Pingus
Peter Sisseck is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij is nochtans Deens van origine. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was hier dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintanilla de Onésimo. De mythe Pingus werd geboren.
Peter Sisseck is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij is nochtans Deens van origine. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was hier dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintanilla de Onésimo. De mythe Pingus werd geboren.
De naam van het domein en van de wijn ‘Pingus’ was zijn bijnaam in Denemarken. Na Pingus, zijn topwijn, volgde Flor de Pingus. De naam en faam volgden zeer snel. Amerika’s meest bekende wijncriticus, destijds op trip in Bordeaux, proefde bijna toevallig de Pingus en hemelde hem op als Spanjes absolute topwijn. Pingus heeft dan ook alles: kracht, finesse, concentratie en elegantie. Een vrij unieke combinatie in deze regio. Gedurende de jaren 90 gebruikte hij voor de Flor de Pingus de wijngaarden van zijn vriend Pedro Cuadrado van Finca Villacreces, in hetzelfde dorp gelegen, en deed er ook af en toe de vinificatie. Pas in 2004 had hij zijn eigen kleine bodega klaar in het centrum van het dorpje. Sisseck werkt van in het begin met oude wijnstokken en verbouwt deze volgens de biodynamische principes. Samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project ‘Psi’: in dit geval wordt er niet gewerkt met wijnstokken in eigendom, doch in samenwerking met eigenaars van oude percelen Tinto Fino. Na een selectie van de beste percelen wordt er een wijn gemaakt die de traditionele vinificatiemethodes van de regio terug op het voorplan brengt. Het is de bedoeling een wijn te maken die meer evenwichtig, eerlijk en in balans is.
In Dominio de Pingus wordt enkel met Tinto Fino gewerkt, hoofdzakelijk afkomstig van oude wijnstokken. Vooral in het Psi-project, dat hij opzette samen met Pablo Rubio, wordt veel belang gehecht aan de historiek van de regio. In 1990 waren er 9000 ha wijngaarden in de appellatie, waarvan 6000 ha oude wijnstokken. Vandaag zien we meer dan 22.000 ha met slechts 4000 ha oude wijnstokken.Alle percelen die uitgezocht werden door Sisseck zijn het resultaat van een intensief zoekwerk naar de beste oude wijnstokken Tinto Fino, met het beste evenwicht op een natuurlijke manier en volledig in overeenstemming met de principes van de biodynamie.
Pingus: deze wijn is het resultaat van 2 complementaire terroirs in het dorpje La Horra, 2 prefiloxera-wijngaarden van meer dan 80 jaar oud en zeer evenwichtig, in totaal 4,5 ha. Barroso: een oud terras van de Duero, kiezel en zand op klei en kalk.San Cristóbal: een klei-achtige helling met een zuid-west expositie.
Flor de Pingus: afkomstig van 16 verschillende percelen rond La Horra en Roa; assemblage van oude wijnstokken en een aantal jongere wijngaarden.De percelen voor deze wijnen liggen in het hart van Ribera del Duero, op een hoogte tussen 700 en 850 m; het terrein is heuvelachtig.
Psi: in de valleien van de Gromejón en Perales, bijrivieren van de Duero. Bijna altijd hellingen van zanderige oorsprong en kalk tot leem-kleibodems, met in min of meerdere mate de aanwezigheid van kiezels. De percelen liggen tussen 830 tot 920 m hoogte met een zeer goede drainage. Het zijn al deze elementen die de Psi een mooie aromatische intensiteit, fraîcheur en zachte tannines bezorgen.
Het klimaat is uitgesproken continentaal, zeker op de hoogtes in deze appellatie.Alle wijngaarden worden volgens de biodynamische principes bewerkt.
Vinificatie
Pingus: elke druif wordt manueel ontrist, druif per druif. Vinificatie in eikenhouten foeders van 2000 liter. Malolactische gisting op nieuwe eik en élevage gedurende 20 à 22 maanden. Een totale productie van 6000 flessen en een rendement van 11 hl/ha.
Flor de Pingus: alle percelen worden apart gevinifieerd in inox cuves van 4000 liter. Malolactische gisting op nieuwe eik en élevage van 16 à 18 maanden.Een totale productie van 60.000 flessen en een rendement van 19 hl/ha
Psi: om een zachte extractie te verkijgen, vindt de vinificatie plaats in grote cementen cuves. Daarna ondergaat de wijn een verdere rijping gedeeltelijk op cement, op grote houten foeders en in kleine eikenhouten vaten.Afhankelijk van het jaar beslaat de productie tussen de 100.000 Ã 200.000 flessen.
Peter Sisseck is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij is nochtans Deens van origine. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was hier dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintanilla de Onésimo. De mythe Pingus werd geboren.
De naam van het domein en van de wijn ‘Pingus’ was zijn bijnaam in Denemarken. Na Pingus, zijn topwijn, volgde Flor de Pingus. De naam en faam volgden zeer snel. Amerika’s meest bekende wijncriticus, destijds op trip in Bordeaux, proefde bijna toevallig de Pingus en hemelde hem op als Spanjes absolute topwijn. Pingus heeft dan ook alles: kracht, finesse, concentratie en elegantie. Een vrij unieke combinatie in deze regio. Gedurende de jaren 90 gebruikte hij voor de Flor de Pingus de wijngaarden van zijn vriend Pedro Cuadrado van Finca Villacreces, in hetzelfde dorp gelegen, en deed er ook af en toe de vinificatie. Pas in 2004 had hij zijn eigen kleine bodega klaar in het centrum van het dorpje. Sisseck werkt van in het begin met oude wijnstokken en verbouwt deze volgens de biodynamische principes. Samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project ‘Psi’: in dit geval wordt er niet gewerkt met wijnstokken in eigendom, doch in samenwerking met eigenaars van oude percelen Tinto Fino. Na een selectie van de beste percelen wordt er een wijn gemaakt die de traditionele vinificatiemethodes van de regio terug op het voorplan brengt. Het is de bedoeling een wijn te maken die meer evenwichtig, eerlijk en in balans is.
In Dominio de Pingus wordt enkel met Tinto Fino gewerkt, hoofdzakelijk afkomstig van oude wijnstokken. Vooral in het Psi-project, dat hij opzette samen met Pablo Rubio, wordt veel belang gehecht aan de historiek van de regio. In 1990 waren er 9000 ha wijngaarden in de appellatie, waarvan 6000 ha oude wijnstokken. Vandaag zien we meer dan 22.000 ha met slechts 4000 ha oude wijnstokken.Alle percelen die uitgezocht werden door Sisseck zijn het resultaat van een intensief zoekwerk naar de beste oude wijnstokken Tinto Fino, met het beste evenwicht op een natuurlijke manier en volledig in overeenstemming met de principes van de biodynamie.
Pingus: deze wijn is het resultaat van 2 complementaire terroirs in het dorpje La Horra, 2 prefiloxera-wijngaarden van meer dan 80 jaar oud en zeer evenwichtig, in totaal 4,5 ha. Barroso: een oud terras van de Duero, kiezel en zand op klei en kalk.San Cristóbal: een klei-achtige helling met een zuid-west expositie.
Flor de Pingus: afkomstig van 16 verschillende percelen rond La Horra en Roa; assemblage van oude wijnstokken en een aantal jongere wijngaarden.De percelen voor deze wijnen liggen in het hart van Ribera del Duero, op een hoogte tussen 700 en 850 m; het terrein is heuvelachtig.
Psi: in de valleien van de Gromejón en Perales, bijrivieren van de Duero. Bijna altijd hellingen van zanderige oorsprong en kalk tot leem-kleibodems, met in min of meerdere mate de aanwezigheid van kiezels. De percelen liggen tussen 830 tot 920 m hoogte met een zeer goede drainage. Het zijn al deze elementen die de Psi een mooie aromatische intensiteit, fraîcheur en zachte tannines bezorgen.
Het klimaat is uitgesproken continentaal, zeker op de hoogtes in deze appellatie.Alle wijngaarden worden volgens de biodynamische principes bewerkt.
Vinificatie
Pingus: elke druif wordt manueel ontrist, druif per druif. Vinificatie in eikenhouten foeders van 2000 liter. Malolactische gisting op nieuwe eik en élevage gedurende 20 à 22 maanden. Een totale productie van 6000 flessen en een rendement van 11 hl/ha.
Flor de Pingus: alle percelen worden apart gevinifieerd in inox cuves van 4000 liter. Malolactische gisting op nieuwe eik en élevage van 16 à 18 maanden.Een totale productie van 60.000 flessen en een rendement van 19 hl/ha
Psi: om een zachte extractie te verkijgen, vindt de vinificatie plaats in grote cementen cuves. Daarna ondergaat de wijn een verdere rijping gedeeltelijk op cement, op grote houten foeders en in kleine eikenhouten vaten.Afhankelijk van het jaar beslaat de productie tussen de 100.000 Ã 200.000 flessen.