Icoon USA

Domaine Serene
2018 Domaine Serene Pinot Noir Dundee Hills Mark Bradford Vineyard
164,95 136,32
2018 Domaine Serene Pinot Noir Dundee Hills Mark Bradford Vineyard
2018 Domaine Serene Pinot Noir Grace Vineyard
245,00 202,48

Niet op voorraad

2018 Domaine Serene Pinot Noir Grace Vineyard
per pagina

Grace en Ken Evenstad vestigden zich in 1989 in de Dundee Hills in de Willamette Valley. In die tijd had het echtpaar meer dan 20 jaar samen in Minnesota doorgebracht en hadden een diepe waardering voor de wijnen van Bourgondië. De Evenstads hadden al vroeg vertrouwen in Oregon zelfs ruim voordat er een nationale markt was voor binnenlandse Pinot Noir. Oregon ligt op dezelfde breedtegraad als Bourgogne en heeft dus ook een gematigd klimaat. Gemiddeld gezien een fractie warmer maar ook deze staat kenmerkt zich als een gebied met voldoende neerslag en goed verschil in temperatuur tussen dag-en nacht en zomer-en-winter.

Grace en Ken hadden de overtuiging en ook wel een beetje de droom om Pinot Noir van wereldklasse te verbouwen en te produceren en zo investeerden ze in een landgoed van 42 hectare op een heuveltop dat net was gekapt in de prachtige Dundee Hills van Oregon. Met de steun van hun familie richtten de Evenstads Domaine Serene op, waarmee ze in feite de luxe wijnindustrie van Oregon creëerden. Ze noemden het wijnhuis naar hun dochter, Serene, en hun eerste wijngaard op het landgoed is vernoemd naar hun zoon, Mark Bradford Evenstad.

Vandaag de dag produceert Domaine Serene wijnen van zes individuele wijndomeinen, exclusief aangeplant met Pinot Noir en Chardonnay. Elk landgoed biedt een diversiteit aan bodems, klonen, onderstammen, microklimaten, hellingen en verhogingen die de wijnen onderscheidende complexiteit en elegantie geven. Klik hier voor een mooie presentatie over Serene

In 2001 voltooiden de Evenstads de bouw van hun huidige ultramoderne Pinot Noir-wijnmakerij met vijf niveaus en volledig gebaseerd op zwaartekracht dus er komt geen pomp aan te pas. Vrij recent voltooiden ze een nieuwe wijnmakerij die gewijd is aan de productie van Chardonnay en mousserende wijn, de eerste in zijn soort in Oregon. Domaine Serene zal later in 2021/2022 hun nieuwe mousserende wijn debuteren. De wijnmakerijen, gelegen op het prestigieuze Winery Hill Estate, zijn gebouwd als een statement voor de kwaliteit van Pinot Noir en Chardonnay die kan worden geproduceerd uit de Dundee Hills AVA van wereldklasse.

Sinds de eerste jaargang in 1990 heeft Domaine Serene bekroonde wijnen geproduceerd, waaronder Evenstad Reserve Pinot Noir, erkend als 's werelds #3 wijn van 2013 door Wine Spectator Magazine. Bovendien werd de 2012 Winery Hill Vineyard Pinot Noir in 2016 door het tijdschrift Decanter uitgeroepen tot de Top Pinot Noir ter wereld en ontving de Evenstad Reserve Chardonnay 2014 95 punten en werd hij gerangschikt als de # 2 wijn ter wereld in Wine Spectator's Top 100 Wines of het jaar. Dit maakte Domaine Serene de enige wijnmakerij ter wereld die een Top 3-classificatie ontving in Wine Spectator's Top 100 Wines of the Year voor zowel Pinot Noir als Chardonnay. In 2017 werd de Jerusalem Hill Pinot Noir 2013 bekroond met de Top American Pinot Noir tijdens de Decanter World Wine Awards. Door het continue streven naar kwaliteit en innovatie heeft Domaine Serene wereldwijde erkenning gekregen als een iconisch kwaliteitsleider van Pinot Noir en Chardonnay.

In april 2015 breidden de Evenstads hun oorspronkelijke visie uit om Pinot Noir en Chardonnay van wereldklasse te produceren door Château de la Crée, een Bourgondisch wijndomein in de Côte d'Or, te kopen. Bourgondische wijnboeren kopen al jaren wijngaarden in Oregon, maar nu hebben de Evenstads de trend omgedraaid. "Het bezitten en bewerken van legendarische wijngaarden in Bourgondië is een droom die uitkomt voor ons", zegt Ken Evenstad. "We hebben een unieke kans om onze eigen wijnen te maken van beroemde wijngaarden zoals Morgeot in Chassagne-Montrachet, Clos des Angles in Volnay en La Garenne in Puligny-Montrachet, waar al eeuwenlang wijnen van wereldklasse worden gemaakt." Dit laatste streven geeft Grace en Ken een nieuwe kans om hun expertise met hun favoriete variëteiten verder te ontwikkelen en een nieuw terroir te "ontdekken" van de plek die meer dan 30 jaar geleden hun wijnbereiding inspireerde.

De afgelopen 30 jaar is Domaine Serene, onder leiding van de Evenstads, gefocust op uitmuntendheid in een nooit eindigende zoektocht om Pinot Noir en Chardonnay van wereldklasse te produceren. Hun missie is om uitstekende kwaliteit te produceren door continue verbetering en een toewijding aan extreem hoge normen. De wijnen van Domaine Serene vertegenwoordigen de prestatie die mogelijk is in Oregon, een van de mooiste regio's ter wereld voor Pinot Noir en Chardonnay.

18 Juni 2021 is de relatie tussen Oregon en Bourgondië nog hechter geworden. Evenstad Estates, de eigenaar van Domaine Serene in Oregon en Château de la Crée en Maison Evenstad in Bourgondië, kondigde een aanzienlijke uitbreiding aan in de Côte d'Or in Bourgondië met de overname van Domaine Christian Confuron & Fils. Het domein omvat 15 hectare aan grands crus en premiers crus wijngaarden in de Côte de Nuits.