Coteaux du Layon

per pagina

Het zou geen verrassing moeten zijn dat vignerons van de Coteaux du Layon het maken van zoete wijn tot een kunst hebben verzoet, aangezien Chenin Blanc in verschillende mate van zoetheid alles is wat ze doen. Hun wijnen, die verbazingwekkend lang meegaan en een fijne balans tussen zoetheid en zuurgraad vertonen, werden in de jaren 1500 zeer gewaardeerd door de Nederlanders. De beste van deze wijnen zijn altijd afkomstig uit twee kleine subregio's: Quarts de Chaume en Bonnezeaux.

Hoewel de Loire-vallei in het algemeen op bijna de meest noordelijke breedtegraad ligt waar wijnbouw mogelijk is, profiteert Coteaux du Layon van zijn ligging langs de zijrivier van de rivier de Layon van de Loire. Op de steile rechteroever zijn wijngaarden op het zuidwesten geplant, waar de Layon diep in de leisteen, zandsteen en klei is uitgehouwen om bescherming tegen de kou te bieden. De nabijheid van de rivier creëert ook omstandigheden die bevorderlijk zijn voor Botrytis cinerea in goede jaargangen, ondanks het relatief droge, zeeklimaat van de regio.