Pinot Gris

2020 De Kleine Schorre Barrique Schouwen-D®uiveland
43,95 36,32
per pagina

De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstig wit druivenras, dat een groot aantal verschillende verschijningen heeft. De pinot grigio druif of pinot gris is een wit druivenras die een bijzondere mutatie is van het bekende druivenras pinot noir. De kleur van de schil is grijs in plaats van rood. Hij geeft veel kleur aan de wijn, meer dan alle andere witte druivenrassen, maar heeft ook een uitdrukkelijk en geraffineerd parfum. 

Onder de benaming pinot grigio komt deze druifvoornamelijk voor in de Italiaanse regio Veneto. Wanneer de Franse benaming (pinot gris) wordt gebruikt dan wordt doorgaans de druif uit de Franse regio Elzas bedoeld.

Hoe smaakt de Pinot Gris?

Ondanks het feit dat het druivenras hetzelfde is, kan er een duidelijk verschil in smaak zijn. Verschil in bodemsoort, klimaat en weersomstandigheden zijn de oorzaak van de smaakverschillen. De pinot gris uit de Elzas geeft, vanwege het zonnige, warme en droge klimaat doorgaans goudgele, heerlijk aromatische (tropisch fruit, licht rokerig) volle wijnen. De pinot grigio druiven uit de Veneto zijn aangeplant op hoger gelegen gebieden wat zorgt voor een veel frissere wijn met wit fruit (appel, peer) en bloemige aroma's, smaken van citrusfruit, licht kruidig, mineralig en mogelijk een vleugje zoet.