Filteren
CVNE Cune

Ribera del Duero

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De Ribera Del Duero ligt in de Spaanse regio Castilla y León aan de rivier de Duero (douro in Portugal). Het gehele wijnbouwgebied beslaat ongeveer 200.000 hectare en is omringd door bergen die het dal beschermen tegen extreme klimatologische omstandigheden. 

Meer over de wijnen uit de Ribera del Duero

De temperaturen kunnen in de zomer wel oplopen tot bijna 40 graden, en in de wintermaanden dalen naar temperaturen onder het vriespunt. Zulke temperaturen in combinatie met de hoge ligging dragen bij aan de productie van de kwaliteit wijnen die hier uiteindelijk geproduceerd worden en waar de Ribera del Duero zo bekend om staat.

De belangrijkste druif van Ribera del Duero is de tinto fino, of tinta del país. Dit is een plaatselijke variant van de Tempranillo. Deze druif beslaat 95% van het totale wijngaardareaal en wordt in de hele regio aanbevolen voor heraanplanten.

In Rioja heeft de tinto fino druif de steun van andere variëteiten nodig, maar door de hoogte en bodemsamenstelling in de Ribera del Duero geeft ze hier fijne, complexe wijnen als monocultuur.

De D.O. eist een minimum van 75% tinto fino. Cabernet-sauvignon, Garnacha tinta, Malbec, Merlot en Albillo zijn geclassificeerd als toegestane variëteiten. Garnacha Tinta, ook wel bekend als tinto Aragonés, wordt vooral gebruikt voor de productie van Rosado Ribera del Duero.

Vega Sicilia is de trendsetter geweest voor Ribera del Duero: zij laten de wijn vele dagen in open kuipen gisten. De wijn rijpt 10 jaar voordat hij gebotteld en verkocht wordt. De moderne methode is iets anders en de wijnen kunnen nu redelijk jong gedronken worden (2 á 3 jaar), maar tot 10 jaar lang worden ze beter.

Het is nu gebruikelijk in de Ribera del Duero om na het ontstelen, en voor het persen, te gisten. Sommige van de modernste wijnhuizen behandelen hun druiven inderdaad nauwelijks voordat de wijn gemaakt is, en voor het oversteken van de wijn gebruikt men de zwaartekracht.

In een doorsnee modern bedrijf verloopt het proces als volgt: De bodega is op een heuvelflank gebouwd en de druiven worden op het hoogste punt van de heuvel in een tremel gestort. Van daaruit worden ze naar een ontsteler overgebracht en vallen de druiven, door zwaartekracht, in een roestvrijstalen tank van zo'n 150 hl. De tank wordt door een kraan getakeld en naar een gistingsvat gebracht. Hier wordt de inhoud in het vat overgebracht. 

Wijnproductie in het Ribera del Duero gebied

Waarom is het gebied rondom de Ribera del Duero uitermate geschikt voor de productie van kwaliteitswijn? Een aantal factoren is daarvoor doorslaggevend.

Allereerst is daar het barre landklimaat dat in geen enkel opzicht te vergelijken is met het vriendelijkere klimaat dat we kennen van de Spaanse costa’s. De plaatselijke bevolking omschrijft het zelf als “9 maanden winter, 3 maanden hel”; alles in de Ribera del Duero is intens.

Het aantal zon uren bedraagt 2400 per jaar. Tijdens de drie zomermaanden is het overdag bloedheet (daarom de “hel”) zonder een drupje regen. In de winters daalt het gemakkelijk tot -20°C en soms zelfs nog daaronder. Misschien nog wel het belangrijkst voor de kwaliteit van wijnen uit de Ribera del Duero is het temperatuurverschil tussen dag en nacht (ook wel aangeduid met de Engelse term diurnal range) tijdens het groeiseizoen.

Door de ligging van de wijngaarden - tussen de 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel op het Spaanse bergplateau ‘Meseta Central’. - dalen ‘s nachts de temperaturen enorm. Zelfs in de zomer kan het er ’s nachts verraderlijk koud zijn!

Druiven zijn gek op deze temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. Tijdens de warme dagen krijgen de druiven overvloedig zon en warmte om perfect te rijpen. Vervolgens wordt ‘s nachts de fotosynthese die voor die rijping zorgt abrupt afgebroken. Hierdoor belanden de druiven als het ware in een status van shock en komen daarbij tot rust en - heel belangrijk - de druiven kunnen hun zuren goed vasthouden.

De rivier, naamgever van de DO, heeft in de tweede plaats een belangrijke impact op het wijngebied. De nabijheid van de rivier heeft een matigende invloed op de omgevingstemperatuur in de wijngaarden en beschermt de stokken in het voor- en najaar tegen nachtvorst. Ook zorgt de rivier voor steenrijke afzettingen. In de hoger gelegen wijngaarden bestaat de bodem vooral uit kalksteen en klei.

Een ander belangrijk punt voor de kwaliteit van Ribera del Duero, is het hoge percentage oude bush vines van de tinto fino druif. Sommige stammen zelfs nog uit het pre-phylloxera tijdperk!

Tino fino is een kloon, een plaatselijke variant van de Tempranillo druif. De kracht van oude stokken zit hem erin dat ze zó diepgeworteld zijn, dat ze ook in extreme droogte kunnen overleven. Hoewel de opbrengst van oude stokken een stuk lager is dan die van jongere exemplaren - zowel wat betreft het aantal trossen als de grootte van de druiven - is de concentratie en de power van de wijn die ze opleveren ongeëvenaard.

Hoe smaakt een wijn uit Ribera del Duero?

Het resultaat van deze extreme condities is duidelijk terug te proeven in de wijn. Ribera del Duero wijnen zijn vol, rijp en krachtig en hebben over het algemeen een hogere alcoholpercentage, maar beschikken daarnaast altijd over een aangename zuurgraad die zorgt voor finesse en een goede balans.

Wist je dat?

Voorheen mocht er in de Ribera del Duero alleen rode wijnen en rosé wijnen geproduceerd worden. Sinds kort mag er ook 1 soort witte wijn worden gemaakt. Dit mag alleen van de Albillo Mayor druif.

Beoordelingen van jaargangen uit de Ribera del Duero

  • 2019 Excellent
  • 2018 Very good
  • 2017 Very good
  • 2016 Excellent
  • 2015 Excellent
  • 2014 Very good
  • 2013 Good
  • 2012 Very good
  • 2011 Excellent
  • 2010 Excellent