Filteren

Valle d'Aosta

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De Valle d'Aosta is voornamelijk een skigebied of een gebied waar je je kan uitleven in diverse outdoor sporten. Ze is dan ook gelegen aan de uitlopers van de Alpen tegen de Franse en Zwitserse grens. De meesten die richting Italië trekken komen het land binnen via de Aosta Vallei. Zowel de Mont-Blanc tunnel als de grote en kleine Sint-Bernardpassen komen hier immers uit. Hierdoor is het gebied een zeer belangrijk kruispunt in het centrum van Europa.
Op wijngebied is de Valle d'Aosta het kleinste van heel Italië en de wijnbouw is er dan ook onbeduidend.
Specialiteiten

Op culinair gebied is vooral de Fontinakaas gegeerd om zijn zachte, bijna zoete en nootachtige smaak. Verder kan je er ook de Genepi-kruidenlikeur vinden die naar verluidt griep zou bestrijden.

Wijnbouw
Als wijnbouw gebied stelt de Valle d'Aosta amper iets voor. met zijn 635 hectare is het dan ook het kleinste van Italië. De wijngaarden die we er vinden liggen verspreidt langs de Dora Baltea rivier (zijrivier van de Po), die zich door het hele gebied kronkelt om in Piëmonte uit te komen.
het is een vrij droog gebied en de wijngaarden bevinden zich op een grote hoogte. Ze bevinden zich bijna allemaal op terassen met pergola's, die vaak van rotssteen zijn gemaakt.
Hoewel de 'Pinot familie' vrij goed is ingeburgerd wordt er toch vaak gewerkt met de traditionele, autochtone druivenrassen. Het belangrijkste regionale druivenras is de Picotendro, een lokale variant van de Nebbiolo.
Er wordt hoofdzakelijk rode wijn gemaakt (90%).

Gebruikte rode druivenrassen: Cornalin, Fumin, Gamay, Mayolet, Merlot, Picotendro (nebbiolo), Petit Rouge, Pinot Nero, Prié Rouge (Premetta), Syrah en Vien de Nus.

Gebruikte witte druivenrassen: Chardonnay, Malvoisie, Moscato Bianco, Muller Thurgau, Petite Arvine, Pinot Bianco, Pinot Grigio en Prié Blanc (Blanc de Morgex).

Maar in feite is er zo weinig wijn in Aosta, dat die nauwelijks de regio verlaat. Ook omwille van het grote toeristische belang worden de wijnen vooral ter plaatse genoten.

Wijngebieden
Slechts één DOC telt de Vallé d'Aosta, en dit sinds 1985. Geen DOCG noch een IGT. Wel hebben 7 regio's het recht om met hun naam als subdenominatie op het etiket vermeld te worden: Arnad-Montjovet, Blanc de Morgex et de la Salle, Chambave, Donnas, Enfer d'Arvier, Nus en Torrette).

Tot de meest opmerkelijke behoort zeker de vrij strenge en soms bittere Blanc de Morgex et de la Salle van de Prié Blanc druif (lokaal ook wel Blanc de Morgex genoemd). Deze wijngaarden liggen op spectaculaire en idyllisch mooie wijnterrassen onderaan de Mont Blanc.
Meer centraal in de vallei van de Dora Baltea groeit de Petit Rouge. Hier vinden we voornamelijk fruitige wijnen met een levendige felle kleur, die het beste binnen de drie jaar gedronken worden.
Interessanter uit de vallei zijn de zoete passito wijnen van de Malvasia.