Filteren

Hemel & Aarde Vallei

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De oprichter van het wijngoed, Francesco Cusumano, heeft het bedrijf veertig jaar geleden om een heel simpele reden opgericht: hij is wijnbouwer met hart en ziel. Hij gelooft in de Siciliaanse wijn, de potentie daarvan en werkt eraan, die volledig te benutten. Het basis idee van Cusumano is de cru-gedachte: voor elke druivensoort bestaat er een optimale standplaats. Cusumano ging dus uit van de vele verschillende omstandigheden die Sicilië biedt. Hij zocht in Sicilië naar die regio's, die voor de verschillende druivensoorten de beste omstandigheden bieden en daar kocht hij wijnbouwpercelen. Inmiddels heeft het wijnhuis 7 percelen in bezit waarbij in iedere wijn de expressie van het terroir naar voren komt. Het grootste terroir Ficuzza (189 hectare) is gelegen in Piana degli Albanesi in de provincie Palermo. Het op een na grootste terroir San Giacomo (140 hectare) ligt in Butera (provincie Caltanissetta). De overige terroirs liggen in de gebieden Presti e Pegni, Milioto, Monte Pietroso, Marchesa en Buonivini.

Cusumano werkt voornamelijk met autochtone Siciliaanse druiven, zoals de meesten in Sicilië dat doen. In de jaren ‘90 namen zijn zonen Alberto en Diego Cusumano het wijngoed over en brachten het sindsdien naar de top 10 van de Siciliaanse wijnproducenten. Al 14 maal konden zij de hoogste waardering in de Gambero Rosso bereiken. Bijzonder opmerkelijk aan dit wijngoed is het zeer hoge niveau van alle wijnen, van de eenvoudige bianco tot aan de zeldzame rosso. Hun statement: "Iedere druppel is een meesterwerk" klopt dan ook volledig!

Op wijngebied is Sicilië qua volume een van de grootste regio’s in Italië. Miljoenen hectoliters werden in de jaren negentig naar Noord-Italië verscheept om te assembleren tot drinkbare en vooral goedkope wijn. Gelukkig is er een nieuwe generatie opgestaan, die voor kwaliteit wil gaan in plaats van kwantiteit. En met succes. Wijnhuis Cusumano van de gelijknamige broers Diego en Alberto werd in 2013 in Italië zelfs uitgeroepen tot Winery of the Year! Dan moet je toch echt wel serieus goede wijnen kunnen maken. Samen met wijnmaker Mario Ronco hebben de broers gekozen voor een moderne aanpak, zonder hun Siciliaanse afkomst te vergeten. Dat blijkt ook uit hun keuze voor de verbouwde druiven, een mix van inheemse soorten zoals Nero d’Avola en Inzolia en internationale zekerheden Syrah en Chardonnay. Cusumano’s terroir gedachte is namelijk dat er voor iedere gebruikte druivensoort een ideale plek op het eiland is.

Hemel-en-Aarde Ridge is een subgebied binnen de Hemel-en-Aarde Vallei. Het ligt op ongeveer twintig kilometer van Hermanus, de kustplaats aan de Walker Bay die ook wel te boek staat als de ‘walvissenhoofdstad’ van Zuid-Afrika. De Atlantische Oceaan zorgt er niet alleen voor dat de walvissen hier met plezier ronddobberen, ook brengt het een ideaal klimaat voor wijnbouw met zich mee. Het is er warm, maar het wordt zelden warmer dan dertig graden in het groeiseizoen. Dat komt door de frisse zeebries en het feit dat de wijngaarden vaak iets hoger liggen. De druiven krijgen de kans optimaal te rijpen, maar behouden hun frisse zuren dankzij de koele nachten. Ook de bodem speelt hierin een belangrijke rol. De wijngaarden hebben een van klei afgeleide leisteenbodem, Bokkeveld genaamd. Het voorkomt waterstress en maakt de wijnstokken minder krachtig, hetgeen weer bijdraagt aan de langzame rijping van de druiven (vanwege de langzame afgifte van grondwater).