Filteren

Weinviertel

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Weinviertel is het grootste wijngebied van Oostenrijk en ligt tussen de rivier de Donau en de Tsjechische grens in het uiterste noordoosten van het land. De regio maakt deel uit van de deelstaat Niederösterreich (Neder-Oostenrijk) en strekt zich uit in een halvemaanvormige vorm rond het zuiden van Wenen, van de noordelijke oever van de Donau tot de grens met Tsjechië in het noorden en Slowakije in het oosten.

Meer informatie over Wienviertel

Weinviertel was het eerste Oostenrijkse wijngebied dat een DAC (Districtus Austriae Controllatus) oprichtte voor Riesling- en Grüner Veltliner-wijnen. DAC is een systeem dat de herkomst en kwaliteit van wijnen uit specifieke regio’s waarborgt. Sinds 2009 heeft Weinviertel ook een Weinviertel DAC Reserve-aanduiding, die wijnen van nog hogere kwaliteit en specifieke regionale kenmerken aangeeft.

Niederösterreich, dat het Weinviertel omvat, is het grootste wijngebied van Oostenrijk. Het strekt zich uit van de Donau tot de noordgrens met Tsjechië en oostwaarts tot Slowakije. Ondanks zijn omvang werd Niederösterreich soms overschaduwd door bekendere regio's als Wachau en Kamptal.

Het terrein in Weinviertel verschilt van regio's als Wachau, met minder steile heuvels. De bodem wordt gekenmerkt door löss, een vruchtbaar, door de wind geblazen sediment dat rijk en kleiachtig is. De lösslaag in Weinviertel, gevormd tijdens de ijstijden, is de grootste van Midden-Europa. Het hoge kalkgehalte draagt bij aan wijnen met een sterke aromatische kracht en onderscheidend karakter.

De combinatie van de unieke lössgrond en het klimaat in Weinviertel resulteert in wijnen met een sterk aromatisch profiel. De wijnen staan bekend om hun karaktervolle en expressieve kwaliteiten. De betrokkenheid van de regio Weinviertel bij Grüner Veltliner, de oprichting van DAC's en de invloed van het specifieke terroir dragen bij aan de bekendheid van de regio in het Oostenrijkse wijnlandschap. Het verkennen van de wijnen uit Weinviertel biedt liefhebbers de mogelijkheid om de diversiteit en kwaliteit van Oostenrijkse wijnen te ervaren.

Welke druiven worden in Wienviertel gebruikt?

In Weinviertel is Grüner Veltliner de overheersende en meest aangeplante druivensoort. Grüner Veltliner is een veelzijdige witte druif die gedijt in het unieke terroir van de regio, gekenmerkt door lössrijke bodems en een gunstig klimaat. De druif staat bekend om het produceren van wijnen met een scala aan stijlen, van fris en verfrissend tot voller en complexer.

Terwijl Grüner Veltliner in het Weinviertel in de schijnwerpers staat, wordt er in mindere mate ook andere druivensoorten verbouwd. Dit kunnen witte variëteiten zijn zoals Welschriesling, die bekend staat om zijn frisse en fruitige karakter, en af en toe variëteiten zoals Muskateller (Muscat) voor aromatische wijnen.

Het is echter belangrijk op te merken dat Grüner Veltliner echt de identiteit van Weinviertel-wijnen definieert. Het aanpassingsvermogen van de druif aan de lokale omstandigheden en de expertise van de wijnmakers in het werken ermee dragen bij aan de reputatie van de regio voor het produceren van onderscheidende witte wijnen van hoge kwaliteit. Grüner Veltliner uit Weinviertel wordt vaak herkend aan zijn karakteristieke tonen van witte peper en een levendige uitdrukking van het terroir uit de regio.