Sauvignon Blanc

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De sauvignon blanc is een van de meest populaire witte druiven op de wereld. deze druif heeft duidelijke zuren, aromatische intensiteit en vervrissende smaken.

Oorsprong van Sauvignon blanc

De oorsprong van Sauvignon Blanc ligt in de historische wijngebieden van Frankrijk, met name Bordeaux en de Loire-vallei. Vanaf de vroege teelt heeft de soort zich over de hele wereld verspreid, waarbij ze zich heeft aangepast aan verschillende klimaten en bodems. Het is een van de ouderdruiven van Cabernet Sauvignon. Hij wordt in tal van wijngebieden over de hele wereld verbouwd. Enkele van de beroemdste regio's zijn de Loire-vallei (vooral Sancerre en Pouilly-Fumé), Bordeaux (waar het vaak wordt gemengd met Sémillon), Marlborough, Nieuw-Zeeland (bekend om zijn intense en aromatische stijl) en Californië (vooral in regio's als Napa Valley en Sonoma County).

De stijl en smaak van sauvignon blanc

Sauvignon Blanc-wijnen worden gekenmerkt door levendige citrus-, tropisch fruit- en kruidige aroma's. Veel voorkomende omschrijvingen zijn grapefruit, limoen, groene appel, passievrucht en kruisbes. Sommige Sauvignon Blanc-wijnen vertonen ook kruidachtige tonen zoals gras, groene paprika en buxus. Afhankelijk van waar het wordt verbouwd en hoe het wordt gevinifieerd kunnen er verschillende stijlen worden gecreëerd. In koelere klimaten zoals de Loire-vallei in Frankrijk is de wijn meestal meer mineraalrijk met een uitgesproken zuurgraad. In warmere klimaten zoals Marlborough, Nieuw-Zeeland, kan het meer fruitig zijn met rijpere smaken.

Het past goed bij zeevruchten, vooral schaaldieren zoals oesters en garnalen, maar ook bij salades, geitenkaas, gegrilde groenten en lichtere gevogeltegerechten. De kruidachtige tonen passen ook bij gerechten met verse kruiden.

In zijn geheel is Sauvignon Blanc een veelzijdige en alom geliefde druivensoort die verfrissende en aromatische wijnen produceert waar wijnliefhebbers over de hele wereld van genieten. De pittige zuurgraad en het gevarieerde smaakprofiel maken het tot een favoriete keuze voor vele gelegenheden.