Languedoc-Rousillon

Château de Garros
Geen producten gevonden voor deze selectie.

De wijnstreek Languedoc-Roussillon, nu officieel bekend als Occitanie na een territoriale reorganisatie in 2016, is een van de meest diverse en historisch belangrijke wijnregio's van Frankrijk. Dit uitgestrekte gebied, gelegen in het zonnige zuiden van het land, strekt zich uit van de oostgrens met de Provence tot aan de grens met Spanje. Languedoc-Roussillon heeft een welverdiende reputatie opgebouwd voor het produceren van een breed scala aan wijnen die het rijke terroir van de regio, oude wijntradities en een recente renaissance in kwaliteit en innovatie weerspiegelen.

Meer informatie over Languedoc-Roussillon

We hebben een korte lijst gemaakt met informatie over de Languedoc-Roussillon, met als belangrijkste kenmerken:

Divers terroir: Een van de bepalende kenmerken van de Languedoc-Roussillon is de ongelooflijke diversiteit aan terroir. Van de warme Middellandse Zeekust tot de ruige uitlopers van de Pyreneeën, de regio beschikt over een verscheidenheid aan microklimaten en bodemsoorten. Deze diversiteit maakt de teelt van een breed spectrum aan druivensoorten en wijnstijlen mogelijk.

Druivensoorten: Languedoc-Roussillon herbergt een uitgebreid scala aan druivensoorten, zowel inheemse als internationale. Terwijl traditionele druiven als Carignan, Grenache en Mourvèdre hier al eeuwenlang worden verbouwd, heeft de regio ook internationale druivensoorten omarmd, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay. Deze mix van oud en nieuw draagt bij aan de aantrekkingskracht van de regio.

Historische betekenis: De geschiedenis van het wijnmaken in de Languedoc-Roussillon is rijk en diepgeworteld. De regio produceert al duizenden jaren wijn, met oude wijngaarden en wijntradities die het karakter ervan blijven bepalen. In het verleden was het een belangrijke bron van bulkwijnproductie, maar de afgelopen decennia is de focus verschoven naar kwaliteit en uniciteit.

Wijnstijlen: Languedoc-Roussillon biedt een breed spectrum aan wijnstijlen. Je kunt er alles vinden, van frisse en aromatische witte wijnen, rijke en robuuste rode wijnen en elegante rosés tot zoete versterkte wijnen. De rode wijnen uit de regio zijn vaak gedurfd en smaakvol, terwijl de witte wijnen doorgaans fris en levendig zijn.

Moderne Renaissance: De afgelopen jaren heeft de Languedoc-Roussillon een renaissance in de wijnbereiding meegemaakt. Er zijn veel jonge, innovatieve wijnmakers opgestaan en er is een hernieuwde focus op kwaliteit. Als gevolg hiervan produceert de regio nu veel wijnen van hoge kwaliteit die internationale erkenning verwerven.

Appellations: Languedoc-Roussillon heeft verschillende prominente appellations, waaronder Languedoc AOC, Corbières AOC, Minervois AOC en nog veel meer. Elke appellatie heeft zijn eigen unieke kenmerken en regelgeving, wat bijdraagt aan de diversiteit aan wijnen in de regio.

Of u nu op zoek bent naar een waardegedreven alledaagse wijn of een speciale fles om een gelegenheid te vieren, de Languedoc-Roussillon biedt een overvloed aan mogelijkheden. De dynamische en evoluerende wijnscène van de regio, gecombineerd met het historische erfgoed, maakt het een fascinerende bestemming voor wijnliefhebbers en een bron van heerlijke wijnen die de essentie van Zuid-Frankrijk weergeven.

Welke druivensoorten worden er gebruikt in de Languedoc-Roussillon?

Languedoc-Roussillon, nu officieel bekend als Occitanie, is een regio in Zuid-Frankrijk met een rijke geschiedenis van wijnmaken. Het staat bekend om zijn gevarieerde aanbod aan druivensoorten, zowel traditioneel als internationaal, dankzij zijn uitgestrekte en gevarieerde terroir. Enkele van de belangrijkste druivensoorten die in de Languedoc-Roussillon worden gebruikt, zijn onder meer:

Carignan: Historisch gezien was Carignan een veel aangeplante druif in de regio en werd hij vaak gebruikt in blends om rode wijnen te produceren. Hoewel zijn populariteit is afgenomen als gevolg van overbeplanting in het verleden, wordt hij nog steeds aangetroffen in sommige wijngaarden en speelt hij een rol in traditionele melanges.

Grenache: Grenache is een rode druivensoort die veel gebruikt wordt in de Languedoc-Roussillon. Het staat bekend om het produceren van wijnen met rode fruitsmaken en een warm, vol karakter. Het wordt vaak gemengd met andere druivensoorten om diepte en rijkdom aan de wijnen toe te voegen.

Mourvèdre: Mourvèdre is een andere rode druivensoort die vaak in blends wordt gebruikt. Het draagt bij aan de smaken van donker fruit, kruiden en structuur aan de wijnen. Het is vooral geschikt voor het warme en droge klimaat van de regio.

Syrah (Shiraz): Syrah is een internationale druivensoort die in de Languedoc-Roussillon aan populariteit heeft gewonnen. Het produceert rode wijnen met smaken van donker fruit, peper en een duidelijke kruidigheid.

Merlot: Merlot is een andere internationale variëteit die in de regio wordt verbouwd. Het staat bekend om zijn zachte, toegankelijke karakter en de smaken van pruimen en rode bessen.

Cabernet Sauvignon: Cabernet Sauvignon, hoewel minder gebruikelijk dan sommige andere variëteiten, is te vinden in de Languedoc-Roussillon. Het brengt structuur, cassisaroma's en rijpingspotentieel aan de rode wijnen.

Cinsault: Cinsault wordt gebruikt bij de productie van rode en roséwijn in de regio. Het wordt gewaardeerd om zijn frisse, fruitige karakter en zijn vermogen om de drinkbaarheid van wijnen te verbeteren.

Viognier: Viognier is een prominente witte druivensoort in de Languedoc-Roussillon, vooral in het noordelijke deel van de regio. Het produceert aromatische en volle witte wijnen met tonen van steenfruit, bloemige aroma's en een rijke textuur.

Chardonnay: Chardonnay is een andere witte druivensoort die in de regio voorkomt en een scala aan witte wijnen produceert, van fris en verfrissend tot vol en op eikenhout gerijpt.

Roussanne en Marsanne: Deze witte druivensoorten worden in de regio vaak gebruikt in witte wijnmengsels, wat bijdraagt aan de complexiteit en aromatische kwaliteiten van de wijnen.

Muscat: Muscat-druiven worden gebruikt om zoete en aromatische wijnen te produceren, waaronder Muscat de Rivesaltes en Muscat de St-Jean de Minervois.

Het gevarieerde terroir van de Languedoc-Roussillon, met zijn verschillende bodemtypes, hoogtes en microklimaten, maakt de teelt van een breed scala aan druivensoorten mogelijk, waardoor het een regio is waar wijnmakers kunnen experimenteren en een breed scala aan wijnstijlen kunnen produceren, van verse en fruitig tot rijk en complex.

Hoe zit het met de subregio's van Languedoc-Rousillon?

Languedoc-Roussillon, nu officieel bekend als Occitanie, is een uitgestrekt en divers wijngebied in Zuid-Frankrijk. Hoewel het geen officieel gedefinieerde subregio's heeft op dezelfde manier als sommige andere wijnregio's, is het verdeeld in verschillende belangrijke wijnbenamingen (Appellations d'Origine Contrôlée of AOC's) en Vin de Pays (IGP)-aanduidingen die specifieke gebieden met unieke kenmerken aanduiden. terroirs en wijnvoorschriften. Deze appellations en IGP-gebieden zijn belangrijk voor het begrijpen van de regionale diversiteit van de Languedoc-Roussillon:

Languedoc AOC: Languedoc AOC is een van de meest uitgebreide appellations in de regio en bestrijkt een groot deel van de Languedoc. Het maakt een breed scala aan druivensoorten en wijnstijlen mogelijk, wat resulteert in een diversiteit aan wijnen, van fris wit tot robuust rood. Het gebied omvat de kustvlakten en uitlopers.

Corbières AOC: Corbières is een van de grootste en bekendste appellations in de Languedoc. Het ligt in het zuidwestelijke deel van de regio en heeft een mediterraan klimaat. Corbières produceert een verscheidenheid aan rode en witte wijnen, met de nadruk op rode blends, vaak inclusief Carignan, Grenache en Syrah.

Minervois AOC: Minervois ligt in het westelijke deel van de Languedoc en staat bekend om zijn rode wijnen. Deze wijnen bevatten doorgaans mengsels van Syrah, Grenache en Carignan. Minervois staat bekend om zijn hoogwaardige rode wijnen, die vaak donkere fruitsmaken en een gevoel van terroir vertonen.

Côtes du Roussillon AOC: Deze appellatie bestrijkt de regio Roussillon, gelegen vlakbij de grens met Spanje. Côtes du Roussillon produceert een verscheidenheid aan rode, witte en versterkte wijnen. Het terroir van het gebied omvat ruig terrein en diverse bodems.

Fitou AOC: Fitou is een van de oudste wijnbenamingen in de Languedoc-Roussillon. Het staat bekend om zijn rode wijnen, die vaak krachtig en rustiek zijn, voornamelijk gemaakt van Carignan- en Grenache-druiven.

Saint-Chinian AOC: Gelegen in het heuvelachtige en gevarieerde landschap van de Languedoc, staat Saint-Chinian bekend om zowel rode als witte wijnen. De appellatie staat bekend om zijn diverse terroirs en kwaliteitsgerichte wijnbereiding.

Picpoul de Pinet AOC: Deze kustappellatie staat bekend om zijn witte wijnen, voornamelijk gemaakt van de Picpoul Blanc-druif. De wijnen zijn fris, fris en worden vaak geassocieerd met zeevruchten.

Clairette du Languedoc AOC: Clairette du Languedoc is een appellatie die bekend staat om de witte wijnen die voornamelijk van de Clairette-druif worden geproduceerd. De wijnen zijn doorgaans droog en aromatisch.

Limoux AOC: Gelegen in het oostelijke deel van de regio Languedoc, is Limoux beroemd om zijn mousserende wijnen, waaronder Blanquette de Limoux en Crémant de Limoux, die enkele eeuwen ouder zijn dan Champagne. De regio produceert ook stille wijnen, waaronder Chardonnay, Chenin Blanc en rode blends.

Vin de Pays d'Oc (IGP): Deze benaming bestrijkt de gehele regio Languedoc-Roussillon en staat bekend om zijn flexibiliteit in druivensoorten en wijnstijlen. Het stelt wijnmakers in staat te experimenteren met verschillende druiven en wijnen te creëren die mogelijk niet voldoen aan de strengere AOC-voorschriften.

Deze appellations en IGP-aanduidingen benadrukken de diversiteit en rijkdom van de wijnproductie van de Languedoc-Roussillon. Elk gebied heeft zijn eigen unieke kenmerken, die de diverse terroirs, druivensoorten en wijntradities weerspiegelen die in dit historische wijngebied te vinden zijn.