Bourgogne

Château de Garros
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Bourgogne is een van de meest gevierde wijngebieden ter wereld, gelegen in het oosten van Frankrijk. Het staat bekend om zijn uitzonderlijke wijnen, unieke wijngaarden en een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De regio staat bekend om het produceren van enkele van de beste en meest gewilde wijnen, met name Pinot Noir en Chardonnay, en is een topbestemming voor wijnliefhebbers.

Subregio's van Bourgogne

Bourgogne ligt in het centraal-oostelijke deel van Frankrijk. Het beslaat een relatief klein gebied in vergelijking met andere gerenommeerde wijnregio's, maar door de diverse terroirs en microklimaten is het een centraal punt voor de wijnproductie geworden. De regio kan worden onderverdeeld in vijf grote subregio's:

Chablis: Chablis ligt in het meest noordelijke deel van de Bourgondische wijnstreek, in het noorden van Midden-Frankrijk. Het ligt ongeveer 180 kilometer ten zuidoosten van Parijs. Chablis heeft een landklimaat, wat betekent dat het koude winters en warme zomers kent. Het klimaat is een cruciale factor bij het vormgeven van het karakter van Chablis en draagt bij aan hun frisse zuurgraad en levendige smaken. Chablis staat bekend om zijn unieke Kimmeridgische bodem, een kalksteensoort die rijk is aan zeefossielen. Deze karakteristieke bodemsamenstelling geeft de wijnen een sterk mineraal karakter, vaak omschreven als steenachtig of kalkachtig. Chardonnay is de enige druivensoort die wordt gebruikt in Chablis-wijnen. De Chardonnay komt hier anders tot uiting vanwege het terroir en levert wijnen op die typisch licht, fris en mineraalgedreven zijn. Chablis is georganiseerd in een hiërarchie van appellations, waarvan de meest prestigieuze de Chablis Grand Cru en Chablis Premier Cru zijn. Er zijn ook regionale appellations Chablis en Petit Chablis, die een scala aan kwaliteit en stijlen bieden. Chablis Grand Cru zijn Chablis van het hoogste niveau, geproduceerd uit druiven geteeld in 7 Grand Cru-wijngaarden. Opmerkelijke Grand Cru-wijngaarden zijn Les Clos, Blanchot en Vaudésir. Ze produceren intense, complexe en leeftijdswaardige Chardonnays. Chablis Premier Cru omvat wijngaarden als Montée de Tonnerre, Vaillons en Fourchaume. Wijnen uit de Premier Cru-wijngaarden staan hoog aangeschreven vanwege hun finesse en vertonen vaak een balans tussen fruit en mineraliteit.

Côte de Nuits: De Côte de Nuits ligt in het noordelijke deel van de Côte d'Or. Het strekt zich uit van de stad Dijon tot de stad Corgoloin. Het klimaat in de Côte de Nuits is continentaal en wordt gekenmerkt door koude winters en warme zomers. De regio profiteert van een unieke combinatie van factoren, zoals de breedtegraad en de wijngaarden op het oosten, die de productie van uitzonderlijke Pinot Noirs mogelijk maken. De Côte de Nuits heeft een grote verscheidenheid aan bodemsoorten, waaronder kalksteen, klei en mergel, die bijdragen aan de complexiteit van de wijnen die op verschillende wijngaarden worden geproduceerd. Pinot Noir is de dominante druivensoort in de Côte de Nuits en gedijt goed in het terroir en produceert rode wijnen die hoog aangeschreven staan vanwege hun elegantie, finesse en houdbaarheid. De Côte de Nuits herbergt talrijke prestigieuze wijnbenamingen, elk met zijn eigen unieke terroir en karakter. Opmerkelijke appellations in de Côte de Nuits zijn onder meer Echezeaux, Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Vosne-Romanée en Chambolle-Musigny.

Côte de Beaune: De Côte de Beaune ligt ten zuiden van de Côte de Nuits in de Côte d'Or. Het strekt zich uit van de stad Beaune tot Santenay en staat bekend om zijn diverse terroirs die zowel bij Chardonnay als Pinot Noir passen. Het klimaat in de Côte de Beaune is vergelijkbaar met de rest van Bourgondië, met een landklimaat dat wordt gekenmerkt door koude winters en warme zomers. Het profiteert van een verscheidenheid aan microklimaten, waardoor de productie van wijnen van hoge kwaliteit mogelijk is. De bodems in de regio variëren, waaronder kalksteen, mergel, klei en grind. De Côte de Beaune staat bekend om de productie van zowel Chardonnay als Pinot Noir. De specifieke druivensoort die wordt verbouwd, is afhankelijk van de appellatie en de wijngaard. De Côte de Beaune is de thuisbasis van vele prestigieuze wijnbenamingen, die enkele van 's werelds beste Chardonnay en Pinot Noir produceren. Opmerkelijke appellations in de Côte de Beaune zijn Meursault, Chassagne-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Batard-Montrachet, Puligny-Montrachet, Volnay en Pommard.

Côte Chalonnaise: De Côte Chalonnaise ligt in het zuidelijke deel van de Côte d'Or. Het strekt zich uit van de stad Chalon-sur-Saône tot aan de Mâconnais. Het klimaat in de Côte Chalonnaise is ook continentaal, met enkele variaties vanwege de ligging ten zuiden van de Côte de Beaune. Dit resulteert in iets warmere temperaturen en een langer groeiseizoen. De bodems van de regio zijn divers en bestaan uit kalksteen, klei en mergel. Hoewel niet zo bekend als de bodems in de Côte de Beaune en Côte de Nuits, spelen ze nog steeds een belangrijke rol bij het vormgeven van de wijnen. De Côte Chalonnaise produceert zowel Chardonnay als Pinot Noir. De Côte Chalonnaise kent verschillende appellations, zoals Mercurey, Rully, Givry en Montagny, elk met zijn eigen terroir en kenmerken. Deze appellations bieden vaak een goede balans tussen kwaliteit en betaalbaarheid.

Mâconnais: De Mâconnais ligt in het zuidelijke deel van de Bourgondische wijnstreek in het oosten van Midden-Frankrijk. Het strekt zich uit van de stad Mâcon tot de noordelijke grens van de Beaujolais. Het klimaat in de Mâconnais is iets warmer dan in de noordelijke Côte d'Or, waardoor rijpere Chardonnay mogelijk is. De regio profiteert van een gematigder klimaat, waardoor het geschikt is voor vroegrijpe druivensoorten. De Mâconnais heeft een mix van kalksteen- en kleirijke bodems, die ideale omstandigheden bieden voor de teelt van Chardonnay. De combinatie van bodems beïnvloedt de smaken en stijl van de wijnen. Chardonnay is de belangrijkste druivensoort in de Mâconnais. De regio staat bekend om zijn witte wijnen, die over het algemeen toegankelijker en fruitiger zijn dan die uit de Côte de Beaune. De Mâconnais omvat verschillende bekende appellations, zoals Pouilly-Fuissé, Pouilly-Vinzelles, Saint-Véran en Macon-Villages. Pouilly-Fuissé is de bekendste appellatie en produceert enkele van de hoogste kwaliteit Chardonnays in de Mâconnais.

Terroir in de Bourgogne

Bourgogne staat bekend om zijn diverse grondsoorten, die elk hun eigen kenmerken bijdragen aan de wijnen. De bodems van de regio omvatten kalksteen, klei, mergel en grind. De bekendste bodemsoort in de Bourgogne is de Kimmeridgische kalksteen, gevonden in Chablis, die Chardonnay een uitgesproken minerale kwaliteit geeft. Verschillende gebieden in de Bourgogne hebben hun specifieke bodemsamenstellingen, en wijnmakers zijn van mening dat deze bodems de smaak en textuur van de druiven beïnvloeden. Bourgogne heeft een landklimaat, wat betekent dat het koude winters en warme zomers kent. Het klimaat heeft een grote invloed op de rijping van de druiven en de algehele kwaliteit van de wijn. Zo is de combinatie van gematigde temperaturen en een lang groeiseizoen ideaal voor de langzame rijping van Pinot Noir en Chardonnay, met als resultaat complexe en aromatische wijnen.

De heuvels, valleien en hellingen van de regio spelen een cruciale rol in de drainage en blootstelling aan de zon en het algehele terroir van elke wijngaard. De oriëntatie van wijngaarden beïnvloedt de hoeveelheid zonlicht en warmte die de wijnstokken ontvangen. Hellingen op het zuiden en zuidoosten produceren bijvoorbeeld rijpere druiven. Het strikte appellatiesysteem van Bourgogne is ontworpen om het unieke terroir van elke wijngaard te behouden en te presenteren. Het systeem classificeert wijnen in categorieën zoals Grand Cru, Premier Cru, Village en Regionale appellations, waarbij elke aanduiding de kwaliteit en specifieke kenmerken van het terroir weerspiegelt.

Druivensoorten in Bourgogne

De twee belangrijkste druivensoorten in de Bourgogne zijn Pinot Noir en Chardonnay, maar naast deze twee krachtpatsers wordt er ook nog een andere druivensoort geproduceerd.

Pinot Noir: Pinot Noir is een rode druivensoort die bekend staat om zijn dunne schil, waardoor hij gevoelig is voor de groeiomgeving, en zijn relatief lage kleurintensiteit. Het produceert rode wijnen die doorgaans een lichte tot medium body hebben en bekend staan om hun elegantie, finesse en aromatische complexiteit. Pinot Noir vertoont vaak smaken van rode bessen, aarde, viooltjes en soms een vleugje kruiden. Pinot Noir is de belangrijkste druivensoort voor de productie van rode wijn in de Bourgogne. Hij wordt in de hele regio verbouwd, maar vooral in de Côte de Nuits, waar veel van de beste Pinot Noirs worden geproduceerd. Enkele van de beroemdste wijngaarden zijn Romanée-Conti, Clos de Vougeot en Gevrey-Chambertin. Bourgondische Pinot Noirs variëren in stijl, van de lichtere en delicatere wijnen van de Côte de Beaune tot de rijkere en meer gestructureerde wijnen van de Côte de Nuits.

Chardonnay: Chardonnay is een witte druivensoort met veelzijdigheid, die een breed scala aan wijnstijlen kan produceren. In de Bourgogne staat hij bekend om zijn frisse zuurgraad, een verscheidenheid aan smaakprofielen en het vermogen om het terroir te weerspiegelen. Chardonnay heeft vaak smaken van groene appel, citrus, peer, minerale tonen en, wanneer gerijpt op eikenhout, een boterachtig of geroosterd karakter. Chardonnay is de belangrijkste druivensoort voor de productie van witte wijn in de Bourgogne en wordt in de hele regio verbouwd. De Côte de Beaune staat vooral hoog aangeschreven vanwege zijn Chardonnays, waarbij appellaties als Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet bekend staan om hun witte Bourgognes. Het aanbod Chardonnay in de Bourgogne is enorm. Van de kruidige en mineraalrijke wijnen van Chablis tot het rijke, volle en op eikenhout gerijpte aanbod van de Côte de Beaune.

Aligoté: Aligoté is een witte druivensoort die over het algemeen licht en fris is, met een heldere zuurgraad. De wijnen vertonen vaak smaken van groene appel, citroen en citrus, samen met enkele kruiden- en bloemige tonen. Aligoté is doorgaans eenvoudig en verfrissend, waardoor ze geschikt zijn voor vroege consumptie. De meest voorkomende en herkenbare uitdrukking van Aligoté wordt 'Bourgogne Aligoté' genoemd, wat aangeeft dat het een regionale wijn uit de Bourgogne is. Sommige specifieke appellations in de Bourgogne produceren ook Aligoté, waaronder Bouzeron, de enige appellation op dorpsniveau voor Aligoté. Bouzeron is een klein dorp in de subregio Côte Chalonnaise van Bourgogne. De Aligoté uit Bouzeron wordt beschouwd als de beste uitdrukking van deze druif in de Bourgogne. Aligoté wordt in bepaalde appellations soms ook gebruikt in blends met Chardonnay. Dit geldt vooral in Chablis, waar soms een klein percentage Aligoté wordt gebruikt in wijnen op basis van Chardonnay, waardoor een vleugje zuurgraad en frisheid aan de uiteindelijke blend wordt toegevoegd.