Filteren

Rood

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De wijnen krijgen hun donkere kleur van de schil van de druif, die vergist met het druivensap. De intensiteit van de kleur wordt bepaald door hoe lang het sap heeft gerijpt; een jonge rode wijn zal een wat paarse kleur hebben, terwijl oudere wijnen meer naar oranje of bruinrood neigen. Met wereldwijd rond de 10 000 soorten druiven, kan je alle kanten opgaan. De meeste bekende blauwe druiven voor zijn de Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot en Syrah / Shiraz.

Verschillende soorten

Er zijn dus heel wat verschillende soorten druiven met verschillende kenmerken en smaken.  De verschillen binnen druivenrassen komt door het verschil in klimaat, de grond waar de druivenstokken zijn geplant en de hoeveelheid zon.

Het eindresultaat ligt in de handen van de wijnmaker. Tijdens het proces van sap tot wijn heeft de wijnmaker nog heel wat opties om het eindproduct te veranderen naar wat hij op de markt wil plaatsen.

De opvoeding van de wijn speelt hier een grote rol in. Na de gisting begint het proces van de opvoeding en rijping van de wijn. Er zijn heel wat opties om de wijn te beïnvloeden, maar de meest bekende betreft de opvoeding op hout.

Als de wijnmaker kiest om de wijn op te voeden op hout, spelen veel zaken een rol. De eerste keuze is of er nieuwe, of oudere vaten gebruikt zullen worden. Oudere, gebruikte vaten geven minder of geen aromastoffen en tannine meer af, maar hebben nog wel een oxidatieve functie. Nieuwe houtvaten laten gedoseerd zuurstof binnen en zorgen ervoor dat de wijn aroma’s en tannine krijgen. Bij kleinere vaten is dit meer intens dan bij grote houten vaten.

Droge rode wijn

De meest bekende rode wijn is een droge rode wijn. De hoeveelheid druivenrassen en verschillende smaak profielen zijn enorm groot. Voor elk moment is er wel een mooi glas rood te vinden.

Zoete rode wijn

Net zoals zoete witte wijn, is er ook zoete rode wijn! Ze zijn een stuk zeldzamer dan droge rode wijnen. Mocht je eens wat anders willen proberen, is het zeker het proberen waard.

Alcoholvrije

Alcoholvrije wijn komt steeds meer naar voren. Of het nu gaat om rode alcoholvrij wijn, witte alcoholvrije wijn, of mousserende alcoholvrije wijn, er wordt steeds meer aandacht aan geschonken. Perfect om gezellig mee te drinken tijdens zwangerschap, of een ingelaste alcoholvrije maand!

Cadeaus

Rode wijn is leuk om te geven, en nog leuker om te krijgen! Grandcruwijnen heeft kant-en-klare wijn cadeaus om jouw cadeau-ontvanger helemaal gelukkig te maken ;)

Mocht je nu toch zelf een wijn op het oog hebben, bij Grandcruwijnen hebben wij ook cadeauverpakkingen om je geschenk helemaal af te maken! Als je wat leuks hebt gevonden, kan je gemakkelijk tijdens het afrekenen een cadeaukaartje toevoegen.