Lombardia
Lombardije (Lombardia) is een gebied vol contrasten. De besneeuwde bergtoppen van de Alpen gaan zuidwaarts over in de uitgestrektheid van de Po-vlakte en de industriële bedrijvigheid rond de grote steden, met Milaan als middelpunt, staat in contrast met de kleine gehuchten die uitkijken over de grote meren zoals het Lago di Como, het Lago Maggiore, het Lago di Garda en het kleinere Lago...
Lombardije (Lombardia) is een gebied vol contrasten. De besneeuwde bergtoppen van de Alpen gaan zuidwaarts over in de uitgestrektheid van de Po-vlakte en de industriële bedrijvigheid rond de grote steden, met Milaan als middelpunt, staat in contrast met de kleine gehuchten die uitkijken over de grote meren zoals het Lago di Como, het Lago Maggiore, het Lago di Garda en het kleinere Lago d'Iseo. Het zijn juist deze meren die een uitstekend micro-klimaat voor de wijnbouw bieden. Het wisselende alpine-klimaat (koude winters en warme zomers) wordt er getemperd door de aanwezigheid van het water. Lange tijd hebben de regionale wijnen om erkenning binnen de eigen regio moeten strijden.
De Lombardijnen verkozen de grote wijnen uit andere befaamde wijnstreken (Toscane en Piemonte) boven de lokale productie. Daar is sinds enkele jaren verandering in gekomen. Niet in de laatste plaats vanwege rigoureuze verbeteringen in de lokale wijnproductie wat onder andere leidde tot de toekenning van 2 DOCG's aan de mousserende wijnen uit Franciacorta en de rode wijnen uit de Valtellina. Voorts beschikt de regio momenteel over 12 DOC's en evenzoveel IGT's. De totale wijngaardoppervlakte beslaat 27.000 hectare. De Oltrepò Pavese, een van de DOC-gebieden in het zuidelijkste puntje van Lombardije, is de meest produktieve van allemaal. Veel van de hier geproduceerde rode en witte wijn verdwijnt in bulk naar andere regio's. Slechts een klein deel van de geproduceerde wijn wordt als DOC verkocht en dan vaak ook nog tegen lage prijzen. Niet terecht, want er wordt werkelijk een aantal zeer goede wijnen gemaakt, niet alleen van de Pinot Nero maar ook stevige wijnen van de Barbera en de Bonarda en fruitige wijnen van de Riesling en de Moscato. Bovendien is de Oltrepò de grootste producent van Pinot Nero-druiven in Italië, maar helaas wordt het grootste gedeelte nog steeds aan andere regio's verkocht voor het produceren van Spumante. Hier begint langzaam aan verandering in te komen. In het noorden van de regio ligt de Valtellina.
De DOCG wordt er toegewezen aan de rode wijnen van de Nebbiolo, hier 'Chiavennasca' genoemd, die in de Valtellina Superiore en haar vier sub-zones geproduceerd worden: Sassella, Inferno, Grumello en Valgella. De wijngaarden liggen er op terrassen tegen de steile bergwanden en maken zo optimaal gebruik van zonlicht en wind. De druiven worden er handmatig geoogst en in traditionele schoudermanden, de zogeheten 'gerle', naar beneden gebracht. De rode wijnen van de Valtellina Superiore zijn droog, licht tannineus maar over het algemeen fluweelzacht. De wijnen zijn zeer geschikt als begeleider van diverse vleesschotels, konijn en diverse gerijpte kazen. Eveneens in de Valtellina wordt een mooie zoete wijn gemaakt van ingedroogde Nebbiolo-druiven, de Sfùrsat. In de omgeving van Franciacorta, tussen Brescia en Bergamo bij het Lago d'Iseo, wordt de traditionele Spumante geproduceerd, die inmiddels de DOCG-status heeft verkregen. De wijn wordt er gemaakt van de Pinot nero en/of Pinot bianco en/of Chardonnay en is uitstekend als apèritief maar doet het ook goed bij diverse risotto's, oesters en parmezaanse kaas.
Onder de DOC Terre di Franciacorta worden goede rode wijnen van de Cabernet, de Barbera en de Nebbiolo gemaakt en aangename witte van de Pinot Bianco en de Chardonnay. Mooie rode wijnen uit de omgeving van Brescia zijn de Capriano del Colle waarvan de Sangiovese-druif de basis vormt, en de Cellatica, van onder andere de Barbera-druif, uit de provincie van Brescia. Ten zuiden van het Garda-meer, tenslotte, ligt de Lugana waar zeer delicate, frisse en harmonieuze witte wijnen van de Trebbiano vandaan komen.