Corvinone is een Italiaans blauw druivenras dat eigenlijk altijd wordt gebruikt om te blenden met andere druiven (meestal Corvina en Rondinella) om in Valpolicella wijnen van te maken. De druif geeft de wijn wat meer kleur en wordt dus gebruikt in Valpolicella om wijn van te maken zoals bijvoorbeeld de beroemde Amarone, Ripasso en Recioto maar ook voor andere wijnen uit het DOC. Van oudsher wordt deze druif gezien als een subvariëteit of mutatie van het Corvina druivenras (Corvinone is letterlijk ' grote Corvina'), echter de huidige experts zien ook steeds meer de verschillen waardoor deze bewering toch wat ontkracht lijkt te worden.
Hoe smaakt wijn van de Corvinone druif?
Door de intens donkere schil zijn Corvinone wijnen diep paarsrood. Hoe ouder de wijnen worden, hier meer ze naar het robijnrode neigen. Ontdek florale tonen, met violet en fruitige aroma’s van kersen, framboos en braam. Wanneer de Corvinone wijnen op vaten hebben gerijpt kunnen kruidige tonen van cacao en tabak ontdekt worden. Intens aangenaam drinkbaar. De Corvinone wijnen hebben een goede balans tussen zuurgraad en smaak, met eerder lage tannines.