Castilla y Leon
Castilië en Léon, ten noordwesten van Madrid, is een van de meest fascinerende wijngebieden van Spanje. Amper 25 jaar geleden nog zeer onbekend. Tegenwoordig worden hier moderne en zeer gewilde wijnen gemaakt. Van de frisse witte wijn van Verdejo uit Rueda tot krachtige rode wijn uit Toro. De wijngaarden van Castilla y León, zoals de regio in het Spaans heet, liggen hoog, op 500 tot 900...
Castilië en Léon, ten noordwesten van Madrid, is een van de meest fascinerende wijngebieden van Spanje. Amper 25 jaar geleden nog zeer onbekend. Tegenwoordig worden hier moderne en zeer gewilde wijnen gemaakt. Van de frisse witte wijn van Verdejo uit Rueda tot krachtige rode wijn uit Toro. De wijngaarden van Castilla y León, zoals de regio in het Spaans heet, liggen hoog, op 500 tot 900 meter. De grond is schraal. Het klimaat is extreem, met korte straffe winters en lange, droge zomers. Late vorst tot in het voorjaar bedreigt elk jaar de oogst. De druiven moeten vechten voor elke druppel en dat maakt hun sap rijk en geconcentreerd. Castillië en Leon kent 9 DO's, waarvan Ribera del Duero, Rueda, Toro en Bierzo de belangrijkste zijn.
DO Ribera del Duero
DO Ribera del Duero is een van de regio's waar al 3000 jaar lang wijn wordt geproduceerd. Het is een gebied dat zich vooral richt op de Tepranillo-druif, aangezien rode wijnen hier ten minste voor 75% uit deze druif moeten bestaan. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van internationale druivenvariëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. Dankzij het continentale klimaat en de verkoeling die de Duero rivier biedt, is dit een ideale locatie voor het creëren van voortreffelijke wijnen. Eerbiedwaardige wijnhuizen zoals Vega Sicilia laten zien dat Ribera del Duero zich moeiteloos kan meten met de meer bekende Rioja-regio.
DO Toro
DO Toro is nog een regio waar de Tempranillo-druif de leiding heeft, waar hij bekend staat als "Tinta de Toro." Net als in andere gebieden in de buurt, wordt dit gebied doorkruist door de Duero rivier en geniet het van een continentaal klimaat. De rode wijnen in de DO Toro moeten voor 100% uit de Tinta de Toro-druif bestaan. Echter, de Tinto Roble wijn kan tot 10% Garnacha bevatten. Bovendien worden hier ook witte wijnen geproduceerd, gemaakt van Verdejo- of Malvasia-druiven.