Cabernet Franc

De cabernet franc wordt gebruikt om rode wijn te maken, deze blauwe druif is de voorganger van de welbekende cabernet sauvignon en groeit op de wat koelere plaatsen in de Bordeaux en Loire streek. Vaak wordt de cabernet franc druif geblend met de merlot en cabernet sauvignon druif.

Alles over de cabernet franc druif

Het kleine broertje van de cabernet sauvignon; de cabernet...

Toon meer
filter Filteren
Druif
2018 Bibi Graetz Testamatta
grape Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
99,95 82,60
Niet op voorraad
per pagina

De cabernet franc wordt gebruikt om rode wijn te maken, deze blauwe druif is de voorganger van de welbekende cabernet sauvignon en groeit op de wat koelere plaatsen in de Bordeaux en Loire streek. Vaak wordt de cabernet franc druif geblend met de merlot en cabernet sauvignon druif.

Alles over de cabernet franc druif

Het kleine broertje van de cabernet sauvignon; de cabernet franc! De Franse blauwe druif wordt gebruikt voor het maken van rode wijn. Het zijn druiven met een dikke schil en worden aangeplant in Frankrijk, voornamelijk de Loire en Bordeaux. De druif wordt vaak geblend met cabernet sauvignon en merlot druiven.

In de Loire presteert de cabernet franc helemaal alleen en heeft een rijping in rvs of grote vaten van oud hout. In de Bordeaux moet de druif de fles delen met merlot en cabernet sauvignon.

De cabernet franc doet het goed in relatief koele klimaten. Buiten Frankrijk wordt de druif aangeplant in Noord-Italië, Californië en in Hongarije. De druif heeft een gemiddelde rijpingstijd en houdt van een kalkrijke kleibodem. Een zandbodem is ook mogelijk, maar dan moet er wel voldoende vocht in de bodem zitten.

De druiven zijn kleinere druiven met minder tannines en wat meer zuren dan zijn broer, de cabernet sauvignon.

Aroma’s in de cabernet franc druif

Het zijn dan wel kleinere druiven, maar ze hebben een dikke schil. Door de schil zitten er veel tannines in de wijn. Meest voorkomende aroma’s zijn:

  • Bramen
  • Aardbei
  • Peper
  • Tabak
  • Groene paprika

Als de cabernet franc houtrijping heeft gehad, is het een krachtige wijn met tannine. In warmere gedeeltes wordt de cabernet franc druif een zoetere druif met meer fruittonen. Hoe meer zonlicht en warmte een druif krijgt, hoe hoger de hoeveelheid suiker in de druif. Dit zorgt voor wijnen met een hoger alcoholpercentage!

Wijn en spijs: cabernet franc wijn

De stevige tannine en hoge zuurgraad maken deze druif geweldig in combinatie met eten. Geweldige combinaties zijn:

  • Tonijnsteak van de grill (bij de lichtere versies)
  • Kalf
  • Kruidige risotto

Heeft u al een gerecht in gedachten, maar weet u niet welke wijn erbij past? Grandcruwijnen heeft een smart sommelier optie. U voert de ingrediënten van het gerecht in, en wij hebben gegarandeerd een goede match voor het gerecht!

Hoe lang moet je een cabernet franc bewaren?

Deze wijnen kunnen erg lang bewaard worden doordat de wijnen een hoge tannine gehalte hebben. Kort gesteld; hoe hoger het gehalte tannine, hoe langer je de rode wijn kan bewaren.  Met een langere tijd op de fles verzachten de tannines, en vormt de wijn een prachtig balans tussen alle aroma's, tannines, en zuren.

Grandcruwijnen geeft altijd een drinkvenster weer. Bij elke wijn kunt u dus zien in welk jaar de wijn het beste tot zijn recht komt!

Ik wil graag een cabernet franc wijn kopen

Een cabernet franc is een wijn die elke wijndrinker geproefd moet hebben! Grandcruwijnen heeft cabernet franc wijnen voor elk budget. Wilt u toch meer te weten komen over de druif of een specifieke aanbeveling? Neem dan gerust contact met ons op!