Filteren

Vougeot

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Voor Vouvray, altijd wit, is slechts één druivenras toegestaan, de Chenin Blanc. Deze staat voornamelijk aangeplant op krijthoudende plateaus van tufsteen. Het aantal wijntypen dat hier wordt gemaakt, is verrassend groot. De meeste producenten maken een Vouvray Sec (die zeer droog kan zijn), een Demi-Sec en, in zonrijke jaren, een Moelleux (soms van overrijpe druiven en weelderig zoet). Bovendien bestaan er mousserende Vouvray (gemaakt volgens de Méthode Traditionelle en vaak Vouvray Brut genoemd) en Vouvray Pétillant. Vouvray is gelegen in het gebied van Tourraine. Komende vanuit Tours kom je het wijngebied Vouvray binnen via de noordelijke Loire-oever. Het eerste wijndorp dat je tegenkomt is Rochecorbon. De appellation Vouvray bestaat uit acht gemeenten: Vouvray, Rochecordon, Vernou sur Brenne, Sainte-Radegonde, Chançay, Noizay, Reugny en Parçay-Meslay.

Interessant om weten is dat de kelders uitgehakt zijn in de Tuffeau. Tegenwoordig worden ze nog gebruikt om de mousserende wijnen in te bewerken en de andere wijnen te laten rijpen. Het wijnaanbod van de Loire-vallei is niets anders dan divers, en Vouvray is de enige regio die deze diversiteit het beste typeert. Toegegeven, bij Vouvray draait alles om één variëteit: Chenin Blanc. Vouvray ligt in het koelste deel van de Loire en het klimaat heeft de meeste invloed op de wijnstijl. In koudere jaren leent een verhoogde zuurgraad zich voor zowel stille als mousserende wijnen die droog, halfdroog of medium droog kunnen zijn. Gebotrytiseerde zoete wijnen van aigre-doux-perfectie zijn het gelukkige resultaat van de vochtige omstandigheden die sinds enkele jaren aanwezig zijn. De incidentele wreedheid van Moeder Natuur kan zorgen voor extreem korte oogsten in jaargangen zoals 2012 en 2013.

Bernardus